Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Este destul de importanta incurajarea prieteniilor intre copii de sexe diferite, pentru a evita formarea unui stereotip de gen sau a unor prejudecati ce pot afecta dezvoltarea sociala si integrarea lor intr-un grup de copii. Unii specialisti spun ca anumite sondaje arata ca foarte multi copii isi leaga prietenii cu copii de acelasi sex, chiar si pana la varsta de 6-7 ani deoarece parintii i-au incurajat sa procedeze asa. Nu este bine, deorece prichindeii isi vor dezvolta o mentalitate gresita, care ii va putea cauza probleme pe viitor, atunci cand va incerca sa se integreze in anumite colectivitati. Ar fi bine ca inca de mic copilul sa aiba parteneri de joaca si fete si baieti.


Stabileste intalniri de joaca


Este foarte recomandat sa iei initiativa si sa stabilesti mai multe intalniri de joaca in care sa se regaseasca si fete si baieti. Acest lucru ii va fi esential pentru dezvoltarea spiritului de generozitate dar si pentru dezvoltarea abilitatilor sociale ale micutului. Nu uita insa, sa chemi la joaca si copii de sex diferit pentru o mai buna comunicare si dezvoltare sociala. Trebuie sa te gandesti inainte la anumite activitati si jocuri neutre, cum ar fi lego, jocuri de societate iar apoi sa ii lasi sa isi gaseasca singuri preocupari comune. In acest fel, cel mic va depasi limitele impuse de asa-zisa lume a „fetitelor” sau a „baietilor” si va creste intr-un mediu fara prejudecati, stereotipuri si mai flexibil.


Incurajeaza-l sa se joace cu copii de sex opus


Copii cand sunt mici au tendinta sa fie atrasi de copii de acelasi sex cu ei atunci cand se joaca pe un teren de joaca sau in parc. Aici trebuie sa intervii tu si sa il incurajezi pe micut sa se joace sau sa comunice si cu copii de sex opus. Ii poti recomanda sa incerce sa gaseasca interese comune si sa testeze jocuri sau activitati specifice ambelor sexe. In acest fel tu il vei ajuta sa dezvolte convingeri sanatoase de viata. Daca ai fata, incurajeaz-o sa se implice intr-un joc cu mingea, cum ar fi fotbal sau baschet iar daca ai baiat incurajeaza-l sa se alature unui joc comun al fetelor cum ar fi „ceai dansant”. Micutul tau va avea sansa de a invata din aceasta experienta si sa inteleaga mai bine lumea lor.


Profita de evenimentele sau petrecerile pentru copii


Chiar daca este vorba despre petrecerea de Craciun, Paste sau Halloween, incearca sa aduni toti copii de sexe diferite si sa ii lasi sa se bucure de aceste activitati distractive si sa interactioneze intre ei. Pentru a evita anumite conflicte intre ei, evita anumite petreceri tematice concentrate pe subiecte specifice unui singur gen, cum ar fi cele cu printese sau cu anumiti eroi. Este recomandat sa abordezi teme neutre cu animale, desene animate sau orice altceva care sa includa ambele sexe.


Nu fa generalizari


Evita sa generalizezi fata de copil sau sa cataloghezi persoanele dupa un gen sau altul. Nu este bine sa ii dezvolti o astfel de mentalitate, deoarece i-ar putea crea probleme de viitor. Trateaza ambele genuri la fel si incurajeaza-l sa interactioneze cu orice fel de persoana.