Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Abilitatile de comunicare sunt foarte importante pentru micuti, chiar de la varste fragede. Aceste abilitati sunt esenatiale mai ales atunci cand, cei mici, sunt pusi in fata unor situatii conflictuale sau in timpul programului scolar, cand trebuie sa isi expuna punctul de vedere. Multi copii nu reusesc sa se descurce in anumite situatii sociale deoarece nu au fost invatati sa isi foloseasca sau sa isi dezvolte aceste abilitati sociale, inca de cand au fost mici. Trebuie sa iti inveti copilul sa comunice mai mult si sa stie cum sa se faca inteles in anumite grupuri sociale.


Trebuie sa stii ca parintii sunt principalii profesori ai micutului cand vine vorba de dezvoltarea abilitatilor de comunicare si invatarea ei. Exista o varietate larga de tehnici care pot contribui la dezvoltarea comunicarii si care trebuie puse in practica inca de la o varsta fragede a prichindelului. Specialistii sunt de parere ca jocurile sunt cele mai adecvate metode pentru varsta lui si il vor ajuta pe cel mic sa deprinda abilitati bune de comunicare intr-un stil distractiv si pe intelesul lor. Mai jos vei gasi cateva metode ca sa iti ajuti prichindelul sa isi dezvolte abilitatile de comunicare.


Jocurile de societate


Unul dintre cele mai importante jocuri pentru invatarea abilitatilor sociale de comunicare sunt jocurile de societate. Nu doar ca ajuta la imbunatatirea comunicarii dar sunt utile chiar si pentru comportamentul celui mic. In fiecare joc de societate trebuie sa respecti un anumit regulament, o buna cooperare si implica si o competitie intre persoane. Imaginatia si creativitatea sunt si ele prezente in astfel de jocuri. Jucand astfel de activitati, prichindelul invata sa isi astepe randul, sa aiba rabdare, sa nu se supere cand pierde si sa aiba spirit de echipa.


Conversatiile cu diferite persoane


Este important sa comunici zilnic cu copilul tau. Poarta dialoguri lungi, pe diferite teme, cum ar fi, ce a facut in ziua respectiva la gradinita sau scoala, ce relatie are cu colegii, ce a invatat astazi si ce prieteni noi si-a mai facut. Din astfel de discutii, reies o multime de teme care il pot ajuta pe cel mic sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare. Poti inventa o multime de activitati si jocuri care sa aiba la baza ei, comunicarea. Daca vrei poti chema mai multi copii la tine acasa si sa ii pui sa se joace astfel de jocuri in care fiecare trebuie sa comunice ceva sau sa raspunda la diferite intrebari.


Povesti cu caracter social


Alege cateva povesti sau carti pe care copilul tau sa le citeasca. Cand alegi o carte, asigura-te ca el o sa aiba ceva util de invatat si o sa il faca sa descopere modalitati eficiente de rezolvare a diverselor situatii. Povestile cu caracter social il ajuta pe prichindel si il pun in mai multe posturi si situatii problematice. Citind astfel de povesti el are accesul si poate invata mai multe solutii eficiente de rezolvare a unor probleme. Nu doar ca il va ajuta sa gaseasca astfel de solutii dar va stii si cum sa evite diferite conflicte si probleme.


Este important sa il ajuti pe cel mic astfel de tehnici de comunicare, pentru a reusi sa isi expuna punctul de vedere, sa isi argumenteze pozitia vizavi de unele probleme si sa reuseasca sa rezvole conflictele intr-o maniere pasnica.