Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Este important ca in primul an de viata, micutul tau sa faca vizite cat mai dese la pediatru. Aceste vizite sunt importante pentru completarea schemei obligatorii de vaccinare, completarea fisei medicale si evaluarea gradului de dezvoltare si a starii lui de sanatate. Este bine de stiut ca in fiecare luna apare ceva nou in dezvoltarea si cresterea copilului, de aceea este recomandat o examinare completa lunara pentru a vedea cat este de sanatos si de voinic micutul tau.


Prima examinare medicala a micutului se face imediat dupa nastere, atunci cand medicul stabileste scorul Apgar si se asigura ca cel mic nu are probleme de sanatate si este bine dezvoltat. Dupa ce parasesti materninatate, trebuie sa te asiguri ca vei respecta programul recomandat de pediatru si anume sa vii cu copilul lunar la examinarea lunara pentru a monitoriza cresterea. La inceput, vizitele medicale vor fi destul de dese, dar pe parcurs ce bebelusul se dezvolta si capata putere, ele se vor mai rari.


Trebuie sa stii ca prima vizita dupa ce ai parasit maternitatea va avea loc in primele 2-3 zile. Medicul iti va recomanda sa te intorci inapoi la spital cu micutul pentru administratrea primelor doze de vaccinuri. Urmatoarele vizite medicale vor avea loc la 2-3 saptamani dupa nastere, iar apoi la 1,2,4,6,9 si 12 luni. Dupa cum se vede, primele vizite vor avea loc din luna in luna, dar pe sfarsit vor ajunge odata la 3 luni, important este sa le respecti si sa asculti de recomandare medicului.


Cu siguranta primul an de viata este extrem de important pentru dezvoltarea micutului. In aceasta perioada el isi dezvolta abilitatile fizice importante iar corpul lui trece printr-o varietate de schimbari. Probabil te intrebi pe ce se concetreaza vizitele medicale din primele 12 luni de viata ale micutului. Ei bine, ele se vor concentra in principal pe:


• Masurarea perimetrului cranian
• Examinarea reflexelor, vazutului si auzului
• Monitorizarea inchiderii fontanelelor
• Administrarea vaccinurilor care sunt menite pentru fiecare varsta in parte
• Masurarea inaltimii si greutatii
• Verificarea semnelor vitale, cum ar fi tensiunea, activitatea pulmonara, pulsul.


Trebuie sa tii cont ca fiecare vizita medicala este ca un pas inainte in dezvoltarea si cresterea copilului. La fiecare vizita, medicul bifeaza toate abilitatile pe care micutul tau le dezvolta periodic, iar el se asigura ca este sanatos.


Fii atenta, deoarece in primele 2-3 saptamani dupa nastere greutatea micutului poate scadea fata de valoarea inregistrata la nastere. Nu trebuie sa te impancientezi sau sa te panichezi deoarece acest lucru este unul normal in acea perioada, iar pediatrul copilului iti spune sa monitorizezi zilnic greutatea doarece el va incepe sa ia in greutate. In tot acest timp vei avea prilejul sa intrebi medicul si despre hrana copilului, cum trebuie sa il alaptezi, de cate ori sa ii dai sa manance pe zi si cat trebuie sa creasca micutul in greutate pana la urmatoarea vizita medicala.


Fiecare control medical este important deoarece contribuie la depistarea timpurie a posibilelor probleme de sanatate ale micutului si poate preveni complicatiile care ii pot pune sanatatea in pericol. Fii atenta si respecta indicatiile pe care pediatrul ti le spune.