Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Aceste temeri sau frici, sunt stari normale si obisnuite la micuti. Ele iau nastere deseori din cauze genetice sau chiar experiente personale. Cei mici pot dezvolta anumite temeri cu privire la clovni, intuneric, animale, inaltimi sau chiar fata de unele persoane cu care intra in contact. Cele mai multe temeri sau fobii iau nastere din copilarie si intra in categoria fricilor obsinuite care uneori se prelungesc si pe viitor. Insa, exista anumite fobii si temeri care sunt mai putin inalnite si intra in categoria neobisnuita, care uneori ii nelinisteste si pe parinti.


Multi dintre copii dezvolta anumite fobii care sunt normale si frecvente mai ales in timpul copilariei. Unele temeri se dezvolta pe viitor si acopera chiar si perioada adulta a micutului. Insa, pe langa aceste fobii, exista unele care sunt greu de explicat si sunt catalogate irational. Ele se manifesta in fata unor persoane, obiecte si situatii. Simptomele pentru aceste fobii sunt: paloarea, accelerarea pulsului, transpiratia abundenta, tremuratul corpului, lipsa de aer si dureri de piept si de cap.


Fobii ciudate la copii


Gefirofobia, frica de poduri


Ai mers vreodata cu micutul tau cu masina si in momentul in care ai trecut peste un pod, l-ai vazut pe cel mic palid la fata si a inceput sa tremure? Probabil nu este o usoara frica de inaltime, ci chiar o frica de poduri. Aceasta fobie se numeste Gefirofobia si este o frica irationala si anormala de a trece podurile. Aceasta teama se poate dezvolta dintr-o experienta traumatizanta legata de un pod sau chiar o experienta vazuta la televizor sau citita intr-o carte.


Grafofobia, frica de a scrie


Aceasta este fobia de care ar trebui sa se teme fiecare parinte pentru micutul lui. Grafofobia este o fobie prin care copilul este speriat de instrumentele de scris si nu reuseste sa ia stiloul, pixul sau creionul in mana si sa scrie cu el pe hartie. Odata ce copilul va creste, este bine sa incepi sa vorbesti cu el despre acest subiect si sa afli care este evenimentul sau cauza declansatoare a acestei fobii. Odata ce afli motivul incearca sa gasesti o solutie pentru a-l ajuta sa o depaseasca.


Tehnofobia, frica de tehnologie


Traind in vremurile de astazi, in care gadgeturile sunt la moda, o astfel de fobie nu este tocmai una binevenita. Tehnofobia este o frica inexplicabila fata de tehnologia moderna. Aceasta fobie este mai rar intalnita in randul tineretului, insa ea poate fi dezvoltata pe parcurs. Avand o astfel de fobie, copilul va incepe sa manifeste simptome de teama si frica cand este in preajma dispozitivelor de ultima generatie sau alte produse care fac parte din categoria produselor moderne.


Neofobia


Aceasta fobie se manifesta cand copilul va fi in punctul de a experimenta ceva noua sau de a face lucruri noi. Avand o astfel de fobie, micutul va fi adeptul rutinei, iar orice lucru care nu face parte din aceasta rutina il va baga in sperieti. Planificarea in detaliu a tuturor lucrurilor pe care urmeaza sa le faca si rutina zilnica ii ofera micutului un sentiment de confort si de stapan pe programul lui. Neofobia este considerata o temere specifica copilariei, dar daca ea nu este tinuta sub control, va lua infatisarea unei fobii sau temeri care ii poate afecta programul zilnic al micutului.