Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Micutii si prietenii lor imaginari pot reprezenta un subiect destul de sensibil si delicat. Probabil stii deja ca la cativa anisori din viata, prichindeii incep sa aiba prieteni imaginari. Cand afla, unii parinti incep sa intre in panica si sa se exaspereze deoarece micutii lor au prieteni imaginari in loc sa incerce sa lege prietenii cu copii reali. Multi copii isi formeaza prieteni imaginari care reflecta adesea in imaginea unui animalut, personaj magic, alt copil sau un erou din povestile sau desenele lui preferate.


Acest fenomen se manifesta mai ales atunci cand prichindelul este singur la parinti si nu are un fratior cu care sa se joace sau sa vorbeasca. Varsta medie la care micutul isi formeaza un prieten imaginar este adesea pe la varsta de 2-3 ani. Nu trebuie sa te panichezi deoarece aparitia acestor tovarasi de joaca este o parte normala a dezvoltarii celui mic. Odata ce micutul implineste 6-7 ani, prietenul imaginar dispare si el. Nu te exaspera daca dureaza putin mai mult, deoarece fiecare copil are individualitatea lui unica si felul sau de dezvoltare.


La ce sunt buni prietenii imaginari?


Nu trebuie sa te sperii daca observi ca prichindelul tau are un prieten imaginar cu care se joaca. Te poti gandi ca acest lucru il poate face mai creativ si il ajuta la dezvoltarea sa psihica. Odata ce isi formeaza un prieten imaginar, prichindelul are langa el tot timpul o „persoana” care sa ii fie alaturi, sa il ajute sa isi raspunda nevoilor interioare si cu siguranta il va ajuta sa interactioneze cu alti copii. Imaginatia bogata a celui mic ii va alimenta creatia fantastica si pe viitor el va fi mult mai creativ.

Se spune ca cei care au inteligenta peste medie, au tot timpul cate un prieten imaginar. Gandeste-te ca in acest fel, cel mic reuseste sa detina controlul unei persoane intr-o perioada a vietii in care unii copii deabia pot detine controlul asupra vietii lor. Un alt beneficiu este acela ca prietenul imaginar il poate ajuta pe micut sa se confrunte si sa se descurce cu sentimente puternice, cum ar fi furie sau temeri.


Ce poti face pentru micutul tau?


Nu exista un motiv anume sa ii ceri prichindelului tau sa renunte la prietenul lui imaginar sau sa il contrazici in legatura cu existenta lui. Nu ai de ce sa il faci pe micutul tau sa se simta ciudat pentru ca vorbeste cu un personaj fictiv. Daca cel mic are tendinta sa dea vina pe prietenul lui imaginar pentru fel si fel de accidente minore facute prin casa, accepta-i scuzele, dar reaminteste-i regulile privind responsabilitatea si sinceritatea. Daca vrei poti sa ai o mica discutie cu el, in care sa ii explici bariera dintre o lume fictiva si o lume reala. Este bine sa il pastrezi mereu conectat cu lumea reala dar fara sa ii interzici prezenta prietenului imaginar.

Daca reusesti sa treci cu gratie peste acest subiect, micutul va depasi tot mai usor aceasta faza de dezvoltare. Odata cu trecerea timpului, ar trebui sa il ajuti pe prichindel sa ramana tot mai mult conectat la lumea reala. Incearca sa ii oferi tot mai multe activitati si experiente de care sa se bucure alaturi de alti copii. Daca micutul tau are un mediu real atractiv, el va pierde interesul pentru prietenul lui fictiv.