Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Fiind parinte cu doi sau mai multi copii, poti trece printr-o experienta emotionala care nu ai mai simtit-o pana acum si care te poate macina intens. Multi dintre acesti parinti nu recunosc acest lucru, dar ei isi iubesc in mod diferit copiii. Inevitabil vei avea un favorit si vei investii mai multa afectiune intr-un preferential, uneori chiar si involuntar. Din aceasta cauza apar si unele framantari si intrebari de genul daca este normal sa iti iubesti un copil in mod diferit sau care sunt consecintele acestor favoritisme parentale.


Ce consecinte pot aparea de pe urma acestui tratament preferential?


Cel mai bine este sa nu te invinovatesti pentru sentimentele care le manifesti si le experimentezi in favoarea unuia dintre micuti. Insa, fii cu picioarele pe pamant si gandeste-te ca acest tratament preferential poate avea urmari si consecinte negative asupra prichindelului defavorizat. Uneori, in aceste cazuri pot avea de suferit ambii copii. Cand sunt mici, prichindeii au o intuitie si un simt foarte bine dezvoltat si simt imediat daca sunt defavorizati, neglijati si au un tratament diferit fata de fratiorul lor.


Una dintre aceste consecinte este dezvoltarea unei increderi si stime in sine scazute. Cel mic se va simti ignorat, neglijat si isi va crea impresia ca a gresit cu ceva si nu se ridica la asteptarile parintilor. Din cauza aceasta, el se va simti neacceptat in sanul familiei, incapabil, neputincios si va avea o inclinatie spre depresie si anxietate.


Daca favorizezi unul dintre copii, vei risca sa nasti o rivalitate fraternala intre ei. Acest lucru nu va fi deloc placut, fiindca ei vor avea tot felul de conflicte si se va naste o ura intre ei. Copilul defavorizat va fi gelos pe fratele lui, iar acest lucru nu poate cauza decat certuri. Sa nu te gandesti ca fratele favorizat o va duce bine, deoarece simtindu-se preferentiat, el va ajunge rasfastat si va avea pretentia ca toti cei din jurul lui sa il placa. Odata ce va da piept cu realitatea, el va avea o experienta emotionala dezamagitoare si zdrobitoare.


Sentimentele preferentiale sunt firesti


Se spune ca intr-o lume perfecta, parintii isi iubesc micutii in mod egal, insa din pacate nu traim intr-o lume atat de perfecta. Sa ai un copil favorit, se intampla destul de des in randul multor familii. Un sondaj facut de specialisti rezulta ca mai mult de 30% dintre parinti recunosc ca au un copil favorit. Fiecare copil este unic in felul lui, iar acest lucru il face sa fie mai mult sau mai putin iubit. Se intampla sa iubesti mai mult micutul care consideri tu ca seamana mai mult cu tine, la personalitate, la temperament sau la aspectul fizic.


Ce faci daca constati ca ai sentimente diferite fata de cei mici?


Chiar daca ai un favorit, este bine sa nu arati acest lucru si sa ii cresti pe amandoi la fel si sa primeasca acelasi tratament. Este bine sa iti iubesti copii neconditionat si sa nu treaca nici o zi fara sa le spui la amandoi cat de mult ii iubesti. Trateaza-ti copii egal si fa-i sa nu simta nicio clipa ca sunt tratati inegal. Vorbeste cu ei de fiecare data si fi alaturi de ei indiferent de situatie.