Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Copilul mic de cele mai multe ori oscileaza intre imaginatie si realitate, neputand face diferenta dintre cele doua. Pe masura ce micutul creste, el incepe sa descopere tot mai mult din lumea inconjuratoare, putand distinge realitatea de imaginatie. Totusi, acest lucru se intampla pe masura ce imaginatia este dezvoltata, simultan cu cresterea copilului.

Pe masura ce copilul creste dezvolta rationament. Aceasta inseamna ca cel mic petrece timp gandindu se la ceea ce aude sau la ceea ce invata nou. Chiar si la o distanta considerabila de timp dupa un anumit eveniment ce provoaca gandirea celui mic, acesta poate pune intrebari in legatura cu situatia respectiva. Desigur, unii copii pot avea o imaginatie mai bogata decat altii, inventand povesti noi, jucandu-se cu prieteni sau chiar jucarii imaginare si creand adevarate scenete.

In jurul varstei de 3 ani, imaginatia copilului devine extrem de activa. Nu exista nici un motiv de ingrijorare daca cel mic iti povesteste despre o serie de prieteni imaginari. Multi copii isi imagineaza ca se joaca cu astfel de prieteni imaginari, care le sunt alaturi de fiecare data cand cei mici se plictisesc si au nevoie de ceva nou. Dezvoltarea imaginatiei la aceasta varsta este deosebit de importanta. De fapt, ea influenteaza dezvoltarea sanatoasa a copilului, tocmai de aceea parintii sunt sfatuiti sa ii lase pe cei mici sa isi foloseasca imaginatia cat mai mult posibil.

La aceasta varsta unii copii pot chiar dezvolta o inclinatie spre minciuna. Totusi, parintii trebuie sa fie atenti pentru ca cei mici nu vor tinde sa minta din dorinta de a ascunde adevarul, ci vor face acest lucru deoarece sunt incapabili sa faca diferenta intre fantezie si realitate. Tot ceea ce copilul isi imagineaza in aceasta perioada este adevarat, din punctul lor de vedere. In timp, cel mic va deveni capabil sa faca acesta diferenta intre real si fantastic, disparand si tendinta sa de a minti. Nu uita can totul este parte din dezvoltarea normala a micutului tau.

Cum se manifesta imaginatia copilului la 3 ani?

Cel mai probabil vei observa cu usurinta cum copilul devine atras de tot felul de jocuri imaginative. Toate jucariile prind viata pentru cel mic, care in joaca va considera ca papusile, masinutele sau trenuletele pot vorbi sau au o persoanlitate proprie. Jocurile de rol devin extrem de benefice, dar si importante in aceasta perioada a copilariei. Prin aceste jocuri copii invata sa isi exprime emotiile, sentimentele si trairile, dar invata si sa se adapteze unor situatii noi. Se pun in pielea altora si invata sa empatizeze cu diferite scenarii. Gandirea abstracta poate fi stimulata de jocul imaginativ ce presupune crearea anumitor personaje sau povesti.

Jucariile utile pentru jocul de rol sunt ustensilele de curatenie, cele de gatit, trusele medicale, animalutele sau trusele de mestesugit. Orice jucarie ce ii permite micutului sa exploreze lucruri noi este cat se poate de folositoare in aceasta perioada.

Varsta de 3 ani este descrisa ca fiind o perioada esentiala in dezvoltarea imaginatiei copilului. O dezvoltare normala in aceasta perioada il va ajuta pe cel mic sa devina un adult echilibrat. Desigur, parintii pot sustine acest proces ajutandu-I pe micut sa exploreze lucruri noi si achizitionandu-i jucarii utile.