Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Acei micuti care au obiceiul sa traga de par, sa muste sau sa loveasca alte persoane sunt catalogati drept copii violenti, obraznici si carora le lipsesc cei 7 ani de acasa. Psihologii sustin ca orice comportament, fie el bun sau rau, are o semnificatie importanta in dezvoltarea emotionala a micutului. Aceste comportamente agresive ascund uneori stari emotionale negative, cum ar fi spaima, teama, furia sau anxietatea. Inainte de a lua orice masuri disciplinare, trebuie sa gasesti cauza acestor stari emotionale si sa afli de unde provin ele. Ma jos vei gasi cateva solutii pentru un astfel de comportament din partea micutului:


Arata-i cum sa se comporte corespunzator


Daca copilul tau are un comportament inadecvat cu cei din jur, cum ar fi sa ii traga de par, sa loveasca sa muste, sa tipe si alte rabufniri comportamentale, atunci trebuie sa iei cateva masuri. Este recomandat ca dupa ce copilul tau se linisteste din astfel de iesiri, sa ii explici frumos si sa il inveti cum ar trebui sa se comporte atunci cand este furios, frustrat sau cand ii este teama. Trebuie sa identifici impreuna cu el aceste trairi si apoi sa incercati sa gasiti anumite solutii pentru toate aceste situatii. Cel mai important este sa nu negociezi cu cel mic comportamentele negative. Daca micutul se simte nervos sau frustrat fiindca nu i-ai cumparat un lucru dorit, ii poti oferi alte metode prin care poate primi acel lucru si anume prin a strange bani sau a te ajuta prin casa o perioada de timp.


Valideaza-i sentimentele


Deseori, cei mici au astfel de comportamente violente deoarece ei nu stiu sa isi exprime emotiile verbal. La prima vedere, micutul poate parea obraznic, dar in spatele acestor gesturi se afla sentimente si trairi care il sperie si il fac sa reactioneze astfel. De aceea, prima reactie a ta trebuie sa fie sa gasesti motivul pentru care micutul se comporta asa si sa ii validezi sentimentele, sa il convingi ca il intelegi. Spune-i ca stii ca este furios, suparat, speriat sau frustrat, dar nu are nici un drept sa ii raneasca sau sa ii loveasca pe cei din jurul sau ori chiar pe el insusi.


Nu-i raspunde tot prin violenta


Incearca sa nu faci aceeasi greseala pe care o fac majoritatea parintilor si anume sa raspunzi prin violenta. Nu este acesta raspunsul potrivit pentru a il opri pe micut sa loveasca sau sa traga de par persoanele din jur. Deci, daca il lovesti si tu pe el sau faci acelasi lucru ca si cel mic, nu vei reusi decat sa il ranesti si nu va primi lectia disciplinara pe care incerci sa i-o arati.


Invata-l sa se controleze


Aceste gesturi se datoreaza faptului ca cel mic nu poate sa isi controleze impulsurile, o abilitate care trebuie inclusa in comportamentul sau inca de mic. Pentru acest lucru trebuie sa folosesti tehnici simple si care sunt la indemana ta pentru a reusi sa il inveti sa se calmeze inainte sa devina violent. Una dintre tehnici este sa inchida ochii si sa se gandeasca la ceva frumos sau sa numere pana la zece. Incearca sa ii arati anumite tehnici se respiratie pentru relaxare si pune-le in aplicare alaturi de el.