Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Imediat pe la inceputul varstei scolare, micutul tau va incepe sa dezvolte o multime de curiozitati, iar tu va trebui sa ii raspunzi la o sumedenie de intrebari. Trebuie sa profiti de acest moment si sa incepi sa discuti cu prichindelul tau despre principii, valori, religie si alte subiecte importante care sunt esentiale pentru dezvoltarea lui spirituala. Toti copii trec printr-o perioada in care sunt foarte curiosi de ceea ce se intampla in jurul lor si de ceea ce aud de la alte persoane. Odata cu inceperea scolii, micutul tau va veni in fiecare zi la tine cu cate o intrebare despre un anume subiect.


Trebuie sa stii ca varsta prescolara este cea mai potrivita varsta in care poti incepe conversatii despre spiritualitate cu copilul tau. Cu siguranta, el iti va pune o multime de intrebari cum ar fi: „Cine este Doamne-Doamne”; „Unde merge oamenii dupa ce mor?”; „Unde sta Doamne-Doamne?”; „Cum arata Doamne-Doamne?” Chiar daca suntem ortodocsi, catolici sau orice alta religie, fiecare religie se bazeaza pe o credinta comuna si anume sa iti iubesti aproapele. Ofera-i micutului tau baza pentru spiritualitate si credinta, lucru care il va ajuta sa isi contureze propriile convingeri si idei, putand face fata cu succes anumitor provocari la varsta maturitatii.


Cu totii ne indreptam spre credinta si ne punem sperantele in ea cand trecem printr-o perioada de criza sau de cumpana. Este un lucru bun pe care il va putea folosi si micutul tau cand va fi pus in fata anumitor incercari mai grele in viata. Credinta il va putea ajuta sa treaca peste greutati mai usor, sa fie mai bun si sa inteleaga anumite evenimente pe care nu a reusit sa le inteleaga pana acum.


Inainte de a incerca sa ii vorbesti despre spiritualitate, este important ca tu sa iti faci ordine in ganduri si sa te gandesti la felul in care vezi tu problema religiozitatii si a modului in care percepi spiritualitatea. Daca tu si partenerul tau aveti sisteme diferite de credinta, este bine ca ajungeti la un acord comun si sa decideti care este cea mai buna metoda de abordare a micutului si sa incercati sa nu il confuzati. Daca introduci elemente si practici spirituale in viata lui inca de mic, iti va fi mult mai usor si vei reusi sa vorbeste mai deschis despre ele cand vei avea astfel de discutii cu el.


Este recomandat sa mergi cu micutul la biserica, mai ales la sarbatori importante cum este Pastele sau Craciunul. Ii poti vorbi despre ce se intampla la acea sarbatoare, sa ii poti arata iconitele si lumanarelele. Mare atentie atunci cand micutul tau nu vrea sa mearga la biserica. Nu il forta deoarece atunci el se va simti obligat sa mearga si va dezvolta sentimente negative. Puteti face acest lucru treptat si cu multa rabdare.

Prezinta-i celui mic fiecare element pe rand si nu toate deodata. Daca el refuza sa participe la astfel de evenimente sau sa mearga la biserica il poti invata despre religie intr-un mod distractiv deoarece sarbatorile religioase sunt o oprtunitate pentru a ii arata cat de profunda si frumoasa este religia. Sarbatorile sunt importante in viata noastra si este bine sa ii arati si partea lor distractiva.