Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Prietenul imaginarLa varsta de 3 ani imaginatia copilului cunoaste o ampla dezvoltare. In aceasta perioada apar si prietenii imaginari ai copilului. Pentru cel mic a avea unul sau chiar mai multi prieteni imaginari este ceva normal.

Desi, cei mai multi parinti se ingrijoreaza atunci cand cel mic le povesteste despre noul lor prieten imaginar, in realitate nu exista nici un motiv de ingrijorare. Prietenii imaginari sunt firesti atunci cand cel mic nu are cu cine sa se joace, nu are pe cine da vina pentru o boacana sau se tem de ceva.

Specialistii au descoperit o serie de cauze ale aparitiei prietenilor imaginari.

Cele mai comune astfel de cauze includ:

    Plictiseala si siguratatea sunt fara indoiala cele mai comune motive pentru care prietenul imaginar apare in viata celui mic.


    Copii ce nu au prieteni sau un fratior, de cele mai multe ori vor cauta sa se joace cu un prieten imaginar. Pentru ca cel mic nu are cu cine sa se joace, va inventa o persoana care ii va sta la dispozitie, jucandu-se atat de mult cat cel mic isi doreste.


    Copii la aceasta varsta vor constata ca impartirea jucariilor lor preferate este ceva cat se poate de dificil. De aceea ei vor cauta sa isi creeze prieteni imaginari asupra carora au control si care nu le cer nimic.


    Un prieten imaginar nu va contesta niciodata ideile celui mic cand vine vorba de joaca. De aceea copilul il prefera in fata prietenilor reali de joaca.


    Multi copii dau vina pe prietenul imaginar atunci cand fac o boacana, cu scopul de a evita pedeapsa. Mai mult, atunci cand se tem de ceva, de exemplu de intuneric, copii vor spune ca prietenului imaginar ii este frica, ascuzand astfel anumite frici sau emotii in spatele acestuia.

In cele mai multe cazuri, prietenul imaginar este o reactie normala a imaginatiei copilului, ce da dovada de creativitate, potrivit varstei lui.

Prietenul imaginar poate fi un personaj preferat al copilului din seriale sau desene animate, dar poate fi si o creatie originala a mintii celui mic. In fapt, un studiu recent a aratat ca mai mult de 30% dintre copii vorbesc deschis despre prietenul lor imaginar. 1 din 3 copii creaza un personaj cu care comunica si care ii inteleg.

 

Specialistii spun ca atata timp cat cel mic este vesel si activ, prietenul imaginar nu constitue niciun motiv de ingrijorare. Atunci cand cel mic  creste si incepe sa faca diferenta intre real si fantastic, precum si atunci cand dezvolta interes pentru mai multe activitati, prietenul imaginar va disparea de unul singur. In cele mai multe cazuri, prietenul imaginar apare la varsta de 3-4 ani si dispare complet atunci cand cel mic intra in contact cu mediul scolar.

 

In jurul varstei de 6 ani copilul renunta pentru totdeauna la prietenul sau imaginar. Aceasta este de fapt perioada cand cel mic il inlocuieste pe acest prieten cu prieteni reali. Fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, in unele cazuri despartirea de prietenul imaginar fiind mai dificila decat parintii isi pot imagina.