Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Cand copii au o varsta frageda, problemele de vedere sunt mai greu de sesizat. Din cauza acestui fapt, vizitele periodice la cabinetul oftamologic sunt cruciale pentru sanatatea oculara a micutului, atat in prezent cat si pe viitor. Copilul cand este mic nu stie sa iti spuna verbal ca are probleme cu vederea sau ca simte o dificultate la ochi. Tocmai de aceea, trebuie sa fii precauta si urmaresti cu atentie anumite semne alarmante care pot arata ca micutul tau are o problema cu vederea. Aceste semne trebuie prevazute din timp pentru a lua masurile necesare.


Inclinarea capului


Daca observi ca micutul tau inclina deseori capusorul pentru a privi ceva mai atent sau a citi ceva de la distanta, acest lucru se poate datora problemelor de vedere. Acest lucru inseamna ca trebuie sa mergi cat mai repede la un medic oftamolog pentru unele teste vizuale. Trebuie sa stii ca astfel de probleme trebuie tratate inca de la primele simptome, deoarece ele se vor agrava in timp iar tratarea lor fi tot mai dificila si va necesita mai mult timp.


Privitul crucis


Daca copilul tau are obiceiul de a privi crucis, este aproape sigur ca el are o problema de vedere si ca trebuie sa mergi la un control de specialitate. Nu trebuie sa te alarmezi, acest lucru se poate trata insa este important sa observi cat mai din timp aceasta problema.


Frecatul ochisorilor


Multi dintre copiii si chiar si adultii isi freaca ochii atunci cand le este somn sau cand sunt obositi. Insa, din pacate acest lucru poate fi si un semn de oboseala a ochilor, provocata de unele probleme de vedere. Uneori frecarea continua a ochilor poate fi si un simptom de conjunctivita. O astfel de problema este mai usor identificata la un control medical de specialitate. Trebuie sa fii atenta, deoarece conjunctivita este foarte contagioasa.


Nevoia de a arata cu degetul cand citeste


Daca observi ca prichindelul tau are nevoie de ajutorul degetului pentru a urmari un rand de carte atunci cand citeste, inseamna ca acesta poate suferi de ambliopie. Micutul tau poate vedea literele mult mai apropiate decat sunt, deoarece aceasta boala da nastere unui fenomen de asa zisa „aglomerare” a literelor. In astfel de momente, cititul este mult mai greu iar copilul are nevoie sa le separe cu ajutorul degetului.


Acoperirea unui ochi in timpul privitului la televizor


Daca in timpul privitului la televizor, micutul tau incearca sa isi acopere un ochi sau sa il inchida, inseamna ca el are probleme cu vederea la unul dintre ochisori. Necorectarea unei astfel de probleme din timp, poate duce la complicarea ei si ar putea ajunge chiar la ambliopie sau cataracta.


Durerile de cap


Cand prichindelul tau se plange ca are dureri frecvente de cap, acest lucru poate avea mai multe explicatii sau cauze. Printre aceste probleme se pot regasi si cele oftalmologice. O hipermetropie netratata la timp poate duce la aparitia unor astfel de simptome. Durerile de cap pot aparea din cauza efortului suplimentar pe care micutul il depune pentru a-si concentra vederea asupra unor obiecte.