Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Felul in care micutul se prezinta in public, se comporta sau vorbeste este o reala reflectie a educatiei primita de la parinti. Un parinte bun este acela care reuseste sa stranga toate resursele si tehnicile esentiale pentru a creste un copil respectuos, sanatos si fericit. La prima vedere, pare destul de complicat sau dificil sa atingi un asemenea obiectiv. Totusi, nu te speria deoarece exista destule reguli de parenting care te vor ajuta sa devii un parinte exemplu.


Este foarte important sa te porti cu copilul tau la fel cum te comporti cu alte persoane mature. Ia la cunostiinta ca tot ceea ce faci prin comportamentul tau se va reflecta in viitor in educatia si disciplina micutului. In acest fel, cel mic poate invata multe lectii de comportament, de viata si il vei ajuta sa interactioneze mai usor cu persoanele straine. Prima sursa de educatie a copiilor sunt parintii, iar datorita lor, cei mici vor invata sa reactioneze in diverse situatii si vor insusi moduri de comportament.


Incurajeaza-l sa fie independent


Totusi, nu incearca sa fii ultra protectoare cu micutul tau si sa faci tu toate lucrurile in locul lui. Nu ii ingradii initiativele, chiar daca ai tendinta sa sari in ajutorul puiutului tau. Chiar daca alegerile facute de cel mic nu par a fi cele mai bune, lasa-l sa descopere acest lucru de unul singur, deoarece doar asa va invata sa fie independent. Daca incerci sa ii impui anumite reguli, cel mic nu va putea sa isi dezvolte un simt al autocontrolului si astfel nu va stii sa se descurce de unul singur. Incurajeaza-l sa devina independent de fiecare data cand face ceva si invata-l sa isi dezvolte simtul responsabilitatii si al auto-orientarii. Cu siguranta, pentru a avea succes in viata va avea nevoie de ambele. Ai grija sa nu confunzi dorinta de autonomie a micutului cu neascultarea sau rebeliunea.


Impune anumite reguli


Este bine stiut ca nu exista disciplina si educatie fara anumite limite si norme. Prin aceste norme si limite impuse copilului vei reusi sa il pregatesti pentru viata de adult si ii va modela comportamentul intr-o maniera cat mai responsabila. Ai grija, totusi, sa nu exagerezi cu aceste reguli si sa nu fortezi copilul sa faca ceva ce nu ii place. El se va simti obligat si fortat, iar aceste lucru va duce la rebeliune si neascultare. Aplica reguli care il vor ajuta in viata, iar cel mic la randul lui le va transmite mai departe cand va ajunge la maturitate.


Fa parte din viata micutului tau


Fii intotdeauna alaturi de copilul tau, incurajeaza-l cand are nevoie, invata-l sa ia cele mai bune decizii in viata si sprijina-l atunci cand intampina anumite greutati. Fa toate aceste lucruri, dar atentie, nu le fa in locul lui. Lasa-l sa le rezolve singur deoarece in acest fel va prinde tot mai mult curaj si va fi tot mai puternic. Trebuie sa retii ca este important sa fie alaturi de puiutul tau, atat mental cat si fizic. Nu va fi usor nici pentru tine, deoarece toate aceste lucruri implica regandirea tuturor prioritatilor tale.