Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Inca de cand sunt bebelusi, prichindeii incep sa dea primele semne ca ar vrea sa comunice prin scancete, gangureli si balbaieli. Dupa aceste scancete, micutul te va suprinde cu primul „mama” sau „tata” care te va emotiona pana la lacrimi. Vorbirea este un proces care se dezvolta progresiv iar dupa varsta de 1 an te poti implica si il poti ajuta pe prichndel sa vorbeasca mai repede. Exista diferite moduri in care il poti ajuta pe micut sa vorbeasca, secretul este insa sa ai rabdare si sa nu te enervezi.


Citeste-i cat mai mult


Cititul este cea mai practicabila metoda la care poti apela. Cititindu-i celui mic multe carti il vei ajuta sa isi dezvolte mai rapid limbajul. Este recomandat sa ii citesti cel putin 30 de minute in fiecare zi sau noaptea la culcare. Pentru inceput, ii poti citi aceeasi poveste zi de zi, iar in acest fel, cel mic se va familiariza cu acele cuvinte. Auzind mereu aceleasi cuvinte, micutul va reusi sa le inteleaga si sa le introduca in vocabularul lui. Daca povestea pe care o citesti are si imagini, arata-i si in aceeasi timp explica-i ce vede, dupa aceea incurajeaza-l sa iti arate unde sunt localizate in poza acele obiecte.


Repeta-i constant diferite cuvinte uzuale


Pentru inceput daca vrei sa invete un anumit numar de cuvinte, puteti incepe prin a le rosti in fiecare zi. Atentie, nu folosi sinonime si nu le modifica forma. Poti introduce aceste cuvinte in situatii comune si poti sa creezi propozitii simple. Dupa aceea, poti incepe sa le repeti, pana cand cel mic va intelege si va incepe sa le pronunte singur. Daca cel mic nu intelege si nu poate sa le pronunte deoarece sunt cuvinte mai grele, limiteaza-te pentru inceput la anumite cuvinte scurte, concise si simple. Cu cat cuvintele sunt mai simple, cu atat micutului ii va fii mai usor sa le memoreze si sa le pronunte.


Invata-l sa se uite mereu la tine cand vorbesti


Este recomandat ca atunci cand vorbesti, sa te uiti mereu la copil. In acest fel el va avea posibilitatea sa se uite la tine si sa invete expresia fetei si miscarea buzelor. Este bine sa pastrezi acest obicei chiar si cand creste si sa ii acorzi mereu atentia necesara, nefacand alte lucruri in acelasi timp. Specialistii sunt de parere ca cei mici invata mult mai repede daca observa felul in care se rostesc cuvintele si cum se misca buzele.


Numeste toate obiectele din jur


Poti sa ii vorbesti si sa ii explici despre toate lucrurile cu care micutul intra in contact, chiar si atunci cand se joaca, il schimbi sau mananca. Ii poti explica despre aproape orice; in acest fel el se va familiariza cu cuvintele si va ajunge sa le pronunte. Odata ce face acest lucru, iti va fi si tie mai usor deoarece iti va spune el singur ce nevoi are, daca ii e foame sau ii e somn. Asocierea imaginii cu termenii potriviti il vor ajuta pe prichindel sa vorbeasca mai repede si mai corect.