Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Micutul tau poate sa invete sa citeasca chiar si inainte de a incepe primul anisor de scoala. Este recomandat ca parintii sa participe la formarea copilului si sa exerseze cu el cititul inca de la o varsta frageda. Trebuie sa stii ca ritmul de invatare difera de la un copil la altul, de aceea trebuie sa ai multa rabdare si sa incerci sa tii pasul cu prichindelul tau. Doar daca ii vei arata drumul spre o experienta placuta, copilul tau va ajunge sa indrageasca lectura. Pentru a usura acest proces, poti aplica mai multe idei care il pot ajuta pe prichindelul tau sa invate sa citeasca. Aceste modalitati sunt educative, dar in acelasi timp si amuzante ori distractive. Pentru educarea copilului tau, iti trebuie o imaginatie bogata.


Transforma cititul intr-un lucru distractiv


Atunci cand vine vorba de citit, incearca sa nu te limitezi la lectura si atat. Pentru a face lucrurile mai interesante, lasa-ti imaginatia sa preia controlul si transforma sesiunile de citit intr-un lucru interesant si distractiv. Copilul tau nu trebuie sa simta obligatia de a citi, el trebuie sa o faca din placere si in acelasi timp sa se simta bine. Fiind la o varsta frageda, micutul tau nu va stii sa citeasca, de aceea trebuie sa incepi sa ii citesti tu. Dupa ce i-ai citit o poveste, poti face un mic numar de comedie. Poti apela la cateva jocuri si sa incepi sa ii canti literele si silabele. Acest lucru il va ajuta pe micut sa invete sonoritatea cuvintelor si a literelor. Daca nu te pricepi la cantat, poti inventa o poezie care sa fie alcatuita din cuvintele pe care vrei ca micutul tau sa le tina minte.


Citeste-i cu voce tare


Cel mai important lucru pe care parintii il pot face pentru ca prichindelul lor sa indrageasca arta lecturii este sa le citeasca poezii, carticele sau povesti cu voce tare. Chiar daca pare un gest simplu, il va ajuta foarte mult pe micutul tau sa inteleaga conceptele de baza ale cititului si ii va aduce beneficii importante, precum sensul parcurgerii randurilor, identificarea literelor, rasfoitul paginilor si magia pe care o aduce cartea. Specialistii sunt de parere ca cititul cu voce tare este la fel ca atunci cand vorbesti cu copilul tau, ii vei capta atentia celui mic, vei crea o legatura cu el, ii vei stimula curiozitatea si in acelasi timp se va si distra. Daca vrei ca micutul tau sa iubeasca cititul, este recomandat sa ii citesti in fiecare zi cu voce tare, chiar si cateva minute inainte de culcare.


Da viata cartilor


Fa ca ceea ce ii citesti micutului sa se intample si in realitate. In acest fel, cel mic va intelege mai bine ceea ce ii citesti si va fi tot mai curios. De exemplu, daca mergeti undeva, citeste-i inainte despre acel loc si spune-i ce poate intalnii acolo. Copilul tau va deveni tot mai fascinat si va dori sa citeasca tot mai multe carti pentru a descoperii mai multe lucruri interesante. Aceasta modalitate este o alta deprindere necesara pe care o poti utiliza cu micutul tau pentru a indragii cititul.