Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Idea de a avea un animal de companie este de cele mai multe ori dezbatuta de parinti dupa nasterea celui mic.

De fapt, aceasta decizie este una complexa, analizata in multe studii de pana acum. In timp ce unii parinti considera ca adoptarea unui animal de companie va avea doar efecte benefice asupra celui mic, altii cred ca un acest animalut este doar un pericol la adresa sanatatii copilului.

 

Copilul si animalul de companie

Un studiu recent a aratat ca expunerea precoce la pisici si caini il poate ajuta pe micut sa evite alergii mai tarziu in viata.

Studiul publicat in The Telegraph a indicat ca primul an de viata este perioada cea mai importanta in dezvoltarea acestei rezistente la alergii.

Decizia de a creste un copil alaturi de animalul de companie este una pe care fiecare cuplu o va lua depinzand de mai multi factori.

Un catel sau o pisica este o responsabiliatate pentru un copil la o anumita varsta, dar si o responsabilitate pentru parinti. Catelul sau pisica poate dezvolta latura afectiva a celui mic, care va gasi in animalul de companie un prieten care ii va fi alaturi atunci cand se joaca sau chiar atunci cand invata ceva nou.

Cand sa ii iei copilului un animal de companie?

Multi copii isi doresc un catel sau o pisica cu care sa se joace si de care sa aiba grija. Specialistii spun ca prezenta animalelor de companie este destul de importanta pentru copil. Varsta cea mai potrivita pentru adoptarea unui animalut este 9-10 ani. La aceasta varsta copilul poate intelege si isi poate asuma o parte din responsabilitatea ingrijirii unui animal.

Este indicat ca parintii sa aleaga un animal care se poate adapta locuintei lor, stilului de viata si conditiilor existente in casa acestora. Dorinta celui mic nu trebuie ignorata atunci cand vine vorba de adoptarea unui animal de companie.

De asemenea, parintii trebuie sa inteleaga ca cei mici, chiar daca promit ca vor avea grija de animalut, nu vor putea sa isi asume intreaga responsabilitate singuri. Cea mai mare parte a ingrijirii animalului de casa va reveni tot parintilor, desi cel mic poate contribui.

Bebelusul face cunostinta cu animalul de companie

Desigur, exista situatii in care familia are un animal de companie inainte de venirea pe lume a celui mic. Sosirea bebelusului este un eveniment deosebit pentru intreaga familie, inclusiv pentru animalutul de companie.

Este foarte probabil ca acesta sa aiba nevoie de ceva timp pentru a se adapta situatiei noi. Cateii pot vedea copilul ca pe o amenintare in sensul ca nu vor mai avea atentia stapanilor, care se va concentra asupra micutului. Cainii care au o relatie foarte stransa cu stapanii lor pot chiar refuza mancarea sau pot ignora complet bebelusul.

Pisicile pe de alta parte nu sunt atat de geloase. Totusi, exista situatii in care pot fi foarte apropiate de stapani si se pot simti date la o parte de aparitia copilului. Desigur, in cele mai multe cazuri animalele de companie se ataseaza de micut atunci cand se obisnuiesc cu el.

Parintii sunt sfatuiti sa supravegheze cu atentie apropierea dintre cel mic si animalul de companie. Daca parintii vor evita sa lase pisicuta sau catelul sa se apropie de el, acestia nu se vor obisnui cu prezenta celui mic. Pe de alta parte, cel mic trebuie invatat sa se poarte cu blandete cu animalutul de companie.

Animalul de companie poate avea un rol important in viata celui mic, ajutandu-l sa devina mai responabil, invatandu-l respectul si fiindu-i un fidel partener de joaca. Cu un animalut al lui, copilul nu se va simti niciodata singur, avand cu cine sa vorbeasca si cu cine sa se joace tot timpul.