Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

La fel ca si in cazul adultilor, copiii mint uneori. Tendinta de a ascunde adevarul este un gest de reflex si deseori acest comportament este imprumutat de parinti. Copiii mint cam din aceleasi motive ca adultii si anume sa castige ceva, sa scape de o pedeapsa, sa protejeze pe cineva, sa fie politicosi sau sa impresioneze o persoana, pe langa multe altele. Parintii sunt prima sursa de inspiratie a micutilor si cel mai adesea ei imprumuta acest gest de la ei. Trebuie sa stii sa toti adultii sunt responsabili pentru inradacinarea principiului de viata a micutilor, acela fiind angajamentul de a spune adevarul.


Pe masura ce prichindeii cresc, ei reusesc sa descifreze tot mai usor etichetele sociale, ceea ce inseamna ca deja trebuie sa invete de la parinti diferenta dintre a fi diplomat si sinceritatea neingradita. Inca de mic, copilul trebuie invatat ca nu este bine sa minti, deoarece o minciuna poate face mai mult rau decat bine. Trebuie sa stii ca parintii poarta o mare responsabiliate pentru formarea caracterului copilului, chiar si in privinta obiceiului de a fi sincer.


Minciunile copilului intre 2-4 ani


La aceasta varsta, micutii nu au inca aptitudinile necesare pentru a intelege unde incepe un adevar si unde se sfarseste. Ei intampina dificultati in a face diferenta dintre dorinte, realitate, visatul cu ochii deschisi, temeri si fantezii. Intre 2 si 4 ani, micutii vor obisnui sa spuna minciuni pe fondul unor emotii puternice. Daca cel mic are un fratior, cu siguranta va da tot timpul vina pe el, doar pentru a isi manifesta dominatia si independenta. La o astfel de varsta, tu ca parinte trebuie sa adopti o atitudine diplomata, calma si sa incerci sa ii explici ca nu este bine sa ascunda adevarul.


Minciunile copilului intre 5-8 ani


Odata ce trec de pragul varstei de 5 ani, copiii incep sa spuna tot mai multe minciuni, doar pentru a scapa de vreo pedeapsa. In general, cel mic va minti in privinta lucrurilor care tin de prieteni, gradinita, cursuri, ore sau colegi. Desi minciunile lor sunt deconspirate rapid, cu timpul cel mic va deveni tot mai priceput in a nascoci minciuni. Specialistii spun ca micutii incep sa minta tot mai mult la aceasta varsta deoarece sunt supusi din ce in ce mai mult la reguli si responsabilitati. Acest lucru ii preseaza tot mai mult si incep sa gaseasca solutii pentru neindeplinirea unor sarcini, prin minciuna. Incearca sa il determini sa nu mai gaseasca o cale de scapare prin minciuna si explica-i de ce este bine sa fie tot mai responsabil si sa indeplineasca anumite sarcini care ii sunt cerute.


Minciunile copilului intre 9-12 ani


La aceasta varsta, copii sunt pe cale sa isi definitiveze formarea unei identitati si chiar sa si-o asume. La varsta de 10 ani, copilul este capabil sa isi mentina minciuna si sa o faca sa para un adevar. In acest moment, trebuie sa ai o discutie serioasa cu micutul tau despre sinceritate si sa ii explici ca este important ca el sa fie sincer si sa nu incerce sa se ascunda in spatele unor minciuni. Explica-i care este diferenta intre minciunile spuse pentru a fi dragut si a nu rani sentimentele cuiva si minciunile care pot avea consecinte neplacute. Ai grija sa ai o relatie deschisa cu micutul tau, bazata pe intelegere si incredere. Micutul trebuie sa se simta confortabil in a-ti spune adevarul, fara a ii fi frica de consecinte.