Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Aceasta regula de 4 zile este simpla si chiar la indemana oricarui parinte pentru a depista sensibilitatile copilului si alergiile lui la anumite alimente. Poti privi aceasta regula de 4 zile ca un fel de test de verificare a posibilelor sensibilitati digestive sau reactii alergice pe care micutul tau le poate manifesta odata cu introducerea de noi alimente in meniul lui zilnic. Majoritatea parintilor se tem de aceasta diversificare a alimentatiei, deoarece se gandesc ca prichindelul poate avea o reactie alergica puternica. Totusi, nu trebuie sa te sperii, chiar daca specialistii au avertizat ca pot exista si alte tipuri de probleme gastrointestinale pe care prichindelul le poate manifesta atunci cand mananca un aliment nou.


De ce fix 4 zile?


Desi cu totii stim ca reactia alergica poate aparea imediat dupa consumul unui aliment nou sau dupa cateva ore, trebuie sa stii ca exista si situatii in care alergia isi va face aparitia dupa 2-3 zile. Pe langa reactiile alergice, exista si reactii digestive care isi fac aparitia dupa consumul unui aliment nou. Printre reactiile digestive comune se enumara balonarea, crampele abdominale, diareea si varsaturile. Aceasta diversificare a alimentatiei incepe cam de la 6 luni incolo. Odata ce ai inceput procesul, trebuie sa astepti 4 zile pentru fiecare aliment solid nou introdus in meniul copilului. Daca ai inceput diversificarea mai rapid de 6 luni, specialistii spun ca este mai bine sa astepti cam 7 zile intre cele doua alimente solide. Acest lucru trebuie aplicat deoarece cu cat sunt mai mici copii cu atat sunt mai predispusi la reactii alergice sau probleme digestive.


Cum se aplica regula?


Aceasta regula trebuie aplicata imediat dupa primul aliment solid nou pe care l-ai introdus in meniul prichindelului. Aceasta regula are rolul de a testa toleranta pe care sistemul digestiv si imunitar al micutului tau o are fata de continutul nutritional al acelui aliment. Daca primul aliment nou pe care l-ai introdus in meniul copilului tau este morcovul, atunci trebuie sa continui cu acest aliment timp de 4 zile consecutiv, pentru a observa exact cum reactioneaza organismul lui. Trebuie sa ai mare atentie si sa nu introduci alt aliment nou in paralele cu acesta. Daca ai introdus inca un aliment, risti ca micutul tau sa aiba eventuale reactii indigeste sau alergice. Trebuie sa stii ca introducerea graduala a fiecarui aliment in parte iti usureaza procesul de observatie al reactiilor copilului.


La ce varsta poti inceta cu regula de 4 zile?


Odata ajuns la varsta de 10 luni, cu siguranta micutul tau a incercat deja o multime de alimente noi. Acest lucru inseamna ca deja ai fi depistat care aliment declanseaza reactii digestive neplacute sau reactii alergice. Medicii spun ca odata ajuns la aceasta varsta, poti inceta sa aplici regula de 4 zile. Dupa varsta de 10 luni poti introduce alimente solide noi fara nici un fel de problema. Totusi, trebuie sa ai grija si sa supervizezi reactiile micutului in continuare, in special la alimentele cu potential alergen mare la copii. Daca exista un istoric familial cu alergii, este indicat sa pastrezi regula de 4 zile pana la varsta de 1 an la toate alimentele noi pe care le introduci in meniu.