Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

La varste fragede, trezirile nocturne sunt destul de frecvente. In aceasta, perioada somnul micutilor este tulburat de anumite temeri, anumite nevoi sau mici accidente. Chiar daca sunt neplacute si inconfortabile, aceste temeri care cauzeaza intreruperile de somn, vor disparea odata cu varsta. Din pacate, nu toate dispar, iar unele dintre ele vor persista si vor interfera cu odihna copilului. Daca nu ai grija sa identifici cauzele care stau la baza lor, trezirile nocturne se vor intinde pe termen lung.


Multi dintre parintii care se confrunta cu astfel de probleme la micutii lor, se intreaba de ce cel mic se tot trezeste si de ce nu are un somn linistit. Trebuie sa stii ca trezirile nocturne au cauze diferite la fiecare varsta in parte. Se spune ca trezirile in timpul noptii sunt o parte fireasca din cliclul de somn al fiecarei persoane. Totusi, majoritatea persoanelor sunt capabile sa adorma singure la loc, abilitati pe care prescolarii sau copii mici nu le stapanesc. Odata treziti, ei vor incepe sa strige dupa parinti sau chiar sa mearga in camera lor cerandu-le o mana de ajutor in reluarea somnului. Desi aceste treziri frecvente sunt uneori firesti, din pacate, exista si cateva cauze frecvente care intrerup somnul micutului si este bine sa le iei in considerare.


Visele urate sau cosmarurile


Unul dintre principalele motive pentru care micutul se trezeste plangand si tipand sunt cosmarurile sau visele urate. Aceste cosmaruri sunt mai frecvente la varsta prescoalara, cand imaginatia micutului este debordanta. In aceasta etapa a varstei, prichindelul nu face diferenta intre ceea ce este imaginar sau real, iar un vis urat il poate sperie destul de tare. Acesta este unul dintre motivele pentru care micutul alearga speriat in camera parintilor si plange. In astfel de cazuri, micutul are nevoie de voie pentru a-l linisti si pentru a-l asigura ca totul este sub control si are motive pentru care sa fie speriat. Unii specialisti spun ca astfel de vise pot fi si o forma de manifestare a unei depresii, de aceea este bine sa fie investigat si sondat cu atentie.


Anxietatea


Anxietatea poate da nastere multor simptome care pot trezi micutul din somn. Tipetele, plansetele, frica de intuneric, de bau-bau, sau chiar de a dormi singur in casa, poate creste nivel de anxietate al micutului si conduce la intreruperea frecventa a somnului. Nivelul de anxietate creste si atunci cand in viata prichindelului au loc schimbari majore, cum ar fi mutarea intr-o locuinta noua sau inceputul scolii. Aceste lucruri pun presiune la nivel emotional si pot determina treziri nocturne frecvente. In astfel de momente, micutul are nevoie de ajutorul tau pentru a intelege ce se intampla cu el si pentru a depasi aceste momente. Este bine sa il intrebi intotdeauna care sunt motivele pentru care s-a trezit si daca il sperie sau il framanta ceva anume. Micutul trebuie ajutat sa isi exprime teama sau suferinta, doar asa poate trece peste anxietate.


Terorile nocturne


Multa lume confunda terorile nocturne cu cosmarile. Totusi, ele sunt complet diferite. Terorile nocturne sunt considerate tulburari de somn si apar intre 2 si 6 ani. Terorile nocturne se manifesta prin somnambulism, trezit brusc si tipete. Pentru tine, cel mai important de stiut in astfel de momente este sa nu il trezesti pe micut brusc din somn. Cel mai bine este sa il imbratisezi, sa vorbesti calm cu el si sa-i asiguri un mediu comfortabil in care sa se trezeasca. In acest fel, el nu se va speria cand se va trezi din somn.