Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Odata ajuns la varsta perscolara, micutul nu mai trebuie supravegheat indeaproape si protejat de fiecare daca cand vrea sa experimenteze ceva nou sau dificil pentru el. Trebuie sa stii ca la varsta aceasta, prichindelul poate intelege anumite pericole si are suficiente abilitati dezvoltate pentru a ii putea lasa mai multa libertate. De acum incolo, cel mic se va putea imbraca singur, isi va putea alege singur hainutele pentru gradinita sau chiar sa isi va putea pune singur de mancare pe masa. Trebuie sa inveti sa cresti un copil independent care sa isi poata duce singur de grija. Poti incepe prin a ii permite sa incerce singur cateva activitati usoare, dar care sa nu fie periculoase pentru el.


Sa se imbrace sau sa dezbrace singur


La inceput micutul este mult mai priceput la a se dezbraca singur inainte de a se imbraca. Cand ajunge la varsta de 4-5 ani, micutul este deja capabil sa se imbrace singur, folosind bluzite fara nasturi sau pantaloni cu elastic. Totusi, pana la finalul varstei prescolare, majoritatea copiilor sunt deja capabili sa utilizeze fermoarul, sa isi inchida singuri nasturi sau chiar sa se lege la pantofi. Fii langa el si incurajeza-l sa faca acest lucru singur, fara ajutorul tau. Micutul va fi incantat vazand ca poate sa se imbrace de unul singur fara ajutorul tau. Printr-o astfel de realizare, el va capata tot mai multa incredere in sine.


Sa se spele pe maini


Printre primele activitati pe care copiii le fac singuri este sa se spele pe maini. Spalatul pe maini este si prima lectie pe care trebuie sa o predai copilului. El trebuie sa stie ca igiena corporala este foarte important, iar prima regula inainte sa se puna la masa este sa se spele pe maini. Ajuns la varsta prescolara, micutul are deja intentia de a merge sa se spele singur pe maini, fara supraveghere sau indicatii din partea ta. Totusi, inainte de a face acest lucru singur, tu trebuie sa il inveti care sunt pasii corecti pentru aceasta rutina esentiala pentru sanatate.


Sa se incalte


Ajung la varsta de 6 ani, micutul este pregatit sa isi puna singur cizmulitele sau pantofiorii in picioare. Chiar daca nu stapaneste corect aceasta abilitate, este indicat sa nu intervii si sa il lasi sa se descurce singur, deoarece doar asa va invata. Probabil tehnica legarii sireturilor o va deprinde mai tarziu, pe la varsta scolara, dar pentru moment este bine sa il lasi ca el sa isi puna singur pantofiorii in picioare.


Sa isi puna singur masa


Odata ajung la varsta de 4 ani, il poti incuraja pe cel mic sa isi puna singur masa. Nu trebuie nicidecum sa te astepti sa isi stabileasca singur meniul ori sa taie paine. Pentru inceput il poti incuraja sa isi puna singur masa de dimineata, cum ar fi turnatul laptelui si al cerealelor intr-un bol. Dupa ce a mancat, este important sa il incurajezi sa stranga si masa. In acest fel, cel mic va incepe sa pretuiasca si curatenia.