Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Inainte de toate, trebuie sa stii ca astenia de primavara este o stare si nu o boala. Astenia este la fel de comuna printre micuti la fel ca printre adulti. A venit primavara, iar dupa cum stim, primavara este anotimpul schimbarilor. In prima parte a acestui frumos anotiomp, natura revine la viata, iarba va prinde o culoare verde aprins iar pomi vor fi din nou infloriti si frumosi. Pe de alta parte, organismul nostru are tendinta sa se inmoaie in fata acestor schimbari de lumina, de temperatura si de presiune atmosferica. Nu sta pasiv si afla cum il poti ajuta pe micutul tau sa faca fata acestor stari pentru a nu cadea in cea mai cunoscuta boala: depresia.


Ce este astenia?


In general, astenia reprezinta o stare caracterizata printr-un dezechilibru hormonal aparut in urma schimbarilor din atmosfera care conduc la dereglarea ritmului biologic normal. Printre aceste schimbari de atmosfera se enumera incalzirea, presiunea atmosferica si cresterea numarului de ore de lumina. Toate aceste schimbari pe care primavara le provoaca trimit semnale hipotalamusului, iar el activeaza secretia de neurotransmitori si hormoni. Cand nivelul acestora nu este echilibrat, micutul tau va prezenta o stare de apatie si tristete, care desigur se poate manifesta in egala masura si la adulti.


Care sunt simptomele?


Trebuie sa stii ca simptomele care apar la micuti sunt la fel ca cele care apar la adulti. Printre aceste simptome se enumera oboseala, apatie, iritabilitate, anxietate, inapetenta, plans fara un motiv, somnolenta, durere de cap, tristete, slabiciune musculara si concentratie scazuta. Trebuie sa fii atenta si sa tratezi cu seriozitate aceste stari ale micutului, deoarece daca ele persista si se manifesta intens, se poate transforma in depresie. Despresia nu mai este considerata o stare sau un simptom, ea este o boala care poate duce la complicatii grave in dezvoltarea micutului si chiar in sanatatea lui.


Care sunt remediile contra asteniei de primavara?


Cand este vorba de remedii, exista mai multe aspecte pe care le poti lua in considerare pentru a preveni sau a combate astenia de primavara. Poti incepe cu un stil de viata echilibrat si organizat, plus un ajutor din partea suplimentelor pe baza de minerale si vitamine. Trebuie sa stii ca cei mai importanti nutrienti care pot combate starea de tristeste si oboseala sunt cei care ofera energie, tonus si psihic bun. Acestia sunt:


• Fier ( spanac, cartofi)
• Cupru (ciuperci, ficat)
• Vitamina C ( mere, legume verzi, citrice)
• Complexul de vitamine B (lapte, cereale integrale, oua, peste)
• Fosfor ( fructe uscate, broccoli, pui, vita)
• Magneziu


La indicatiile medicului care consulta copilul, toate aceste alimente nutritive pot fi luate si sub sub forma de suplimente alimentare.


Odihna


Unul din cei mai buni aliati ai unui organism sanatos si puternic este somnul suficient. Daca organismul micutului este odihnit si relaxat, el va putea face fata tumultoaselor efecte ale primaverii. Incearca sa creezi un program stabil de somn pentru prichindel si asigura-te ca are momente de odihna si relaxare in rutina lui zilnic. Suprasolicitarea poate agrava astenia de primavara.