Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Cu siguranta, tuturor copiilor le place sa se joace anumite jocuri pe calculatorul de acasa. Totusi, aceste jocuri sunt considerate de anumiti specialisti ca o sabie cu doua taisuri in viata copilului modern. Daca ne uitam la partea buna a lucrurilor, aceste jocuri pot avea un rol educativ in viata celor mici si ajuta la dezvoltarea abilitatilor motrice, imbogatirea culturii generale si dezvoltarea abilitatilor sociale. Insa, daca intoarcem privirea spre partea rea a lucrurilor, jocurile pe calculator pot oferi exemple negative de comportament si in cel mai rau caz pot chiar crea o dependenta periculoasa.


Daca decizi sa introduci in viata copilului jocurile pe calculator, trebuie sa ai grija ca cel mic sa aiba o varsta adecvata si sa le alegi cu atentie, fiindca jocurile video pot fi un instrument valoros in educatia celui mic.


Cat timp are voie sa petreaca zilnic in fata calculatorului?


Cu siguranta, din primul moment in care ii faci micutului cunostinta cu calculatorul, acesta va dori sa stea cat mai mult posibil in fata lui. De aceea, inainte de a il lasa sa utilizeze calculatorul, trebuie sa stabilesti un program stabil in privinta utilizarii lui. Specialistii spun ca media generala de timp recomandata este maximum 2 ore pe zi. Insa, limita de timp variaza si in functie de varsta.


La inceputul varstei prescolare, cel mai bine este sa lasi in jur de 15 minute la calculator in fiecare zi. Chiar daca pare foarte putin, trebuie sa tii cont ca in aceasta etapa a copilariei, ochii celui mic obosesc foarte repede, mai ales atunci cand se concentreaza pe imaginile din ecran. Pe masura ce prichindelul creste si se aproapie de varsta scolara, poti prelungi programul de stat la calculator pana la o ora iar, spre adoloscenta, sa nu depaseasca mai mult de 2 ore jumate petrecute zilnic.


La ce varsta are voie cel mic la calculator?


Majoritatea parintilor isi fac griji cand vine vorba de timpul petrecut de catre cel mic in fata calculatorului. Ei bine, principalul lucru pentru care acestia trebuie sa isi faca griji nu este timpul petrecut, ci la ce varsta trebuie expus pentru prima oara la acest gadget.


In ciuda faptului ca in ziua de astazi, gadgeturile patrund in viata celor mici inca de la o varsta frageda, specialistii spun ca micutii nu ar trebui sa acceseze primul joc pe calculator pana in jurul varstei de 6 ani. Dupa parerea lor, aceasta este varsta la care micutii au dezvoltat suficient de bune abilitatile motrice pentru a folosi tastatura, mouse-ul si a manipula imagini abstracte pe ecranul calculatorului.


Ce rol au jocurile pe calculator in dezvoltarea micutului?


Dupa cum am mentionat, jocurile video pot avea un rol educativ puternic pentru micut, insa folosirea lor pe post de instrument educational poate prezenta si anumite riscuri. Jocurile video pot fi benefice si pot ajuta prichindelul sa inteleaga intr-o maniera adecvata varstei lui notiuni matematice, il pot invata sa citeasca si il poti ajuta sa gandeasca logic.


Insa, specialistii sunt de parerea ca astfel de jocuri pot dezvolta si o depdendenta periculoasa, contribuie la izolarea sociala a copiilor, incurajeaza sedentarismul si ii predispun la obezitate, tulburari psihologice si agresivitate. De aceea, este important ca micutul sa foloseasca cu masura jocurile pe calculator si sa respecte anumite reguli clare in privinta continutului media a jocurilor accesate. In acest fel, micutul poate profita de beneficiile educationale ale jocurilor video.