Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Jocul de rol este deosebit de important in dezvoltarea celui mic. De fapt, specialistii recomanda jocurile de rol in perioada prescolara, sustinand influenta lor in dezvoltarea intelectuala, emotionala si sociala a micutului. Jocurile imaginative au fost dintotdeauna apreciate pentru importanta lor deosebita in dezvoltarea micutului, care prin joc se afla intr-un continuu proces de invatare.

Incepand cu varsta de 3-4 ani cel mic se va identifica cu diferite personaje. Deci, copilul va incepe acum sa se puna in pielea altor persoane, cu care se va identifica. Aceste personaje pot fi sau nu reale. Initial, micutul isi va imita parintii. Dar, pe masura ce copilul creste incepe tot mai mult sa se identifice cu alti oameni pe care ii cunoaste. Desigur, se poate identifica cu personaje de desene, se poate imagina Superman, politist, profesor sau chiar pompier. Mai mult, cel mic isi va folosi imaginatia pentru a crea scenarii, a pretinde ca este o alta persoana sau a se pune in locul cuiva pe care admira precum un actor sau un cantaret celebru. Copilul devine capabil de astfel de proiectii de la varsta de 5-6 ani.

Tot incepand cu aceasta perioada din viata sa, copilul va incepe sa se joace de-a mama si de-a tata, de-a profesorii, precum si de-a voinicul sau printesa. Micutul isi va imagina ca este el insusi un anumit personaj si se va comporta ca atare in joc. Inainte de varsta prescolara copilul va incepe sa isi analizeze parintii si va incerca sa se comporte ca un om mare. Baieteii vor dori sa petreaca mai mult timp cu tata, incercand sa imite obiceiurile sale. Fetitele vor deveni atrase de pantofi cu toc sau instrumente de machiaj pentru ca o vad pe mama folosind astfel de lucruri.

 

De ce este jocul de rol benefic?

Jocul de rol este distractiv si relaxant pentru cel mic, dar este si important din punct de vedere al dezvoltarii emotionale a acestuia. Prin jocul de rol copilul invata lucruri noi, se pune in situatii pe care altfel nu are cum sa le inteleaga si incepe sa se creada mai matur. Incurajarea jocului de rol de catre parintii va avea beneficii emotionale, psihologice si intelectuale asupra celui mic.

Mai mult decat orice jocul de rol dezvolta imaginatia copilului. Prin acest tip de joc copilul poate sa creeze scenarii, situatii si poate crea propria sa poveste. Desigur, totul va izvori din imaginatia micutului. Acest exercitiu nu ii va fi folositor copilului doar in aceasta perioada, dar ii va ajuta in timp sa invete sa gandesca logic sau abstract.

Specialistii spun ca jocul imaginativ duce la formarea unor conexiuni in mintea celui mic, facandu-l pe acesta sa devina mai inteligent. Punandu-se in pielea altor personaje, copilul ii va intelege mai bine pe ceilalti.

Beneficiile jocului de rol sunt atat de numeroase incat specialistii spun ca ele il pot ajuta pe cel mic sa constientizeze mai bine care sunt consecintele faptelor sale, devenind astfel un adult puternic, inteligent si sociabil. Beneficiile acestea pot fi pastrate pana la maturitate.