Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Copiii si sportulSportul este sanatos, iar acest lucru este bine stiut. Inca de mici copii trebuie invatati sa introduca cateva minute de miscare in rutina lor.

Sportul duce la o dezvoltare sanatoasa, precum si la o stare psihica si fizica echilibrata. Totusi, multi copii se feresc de sport, tocmai de aceea trebuie sa ii ajuti sa il indrageasca, ca o activitate relaxanta si distractiva.

In mod normal, copiii fac destul de multa miscare si sport prin joaca. Mersul pe bicicleta, jocurile ce presupun fuga sau inotul sunt activitati preferate de cei mici, insa odata cu inaintarea in varsta copilul va deveni tot mai putin atras de aceste activitati, cautand sa petreaca mai mult timp in casa.

De aceea, este bine sa il inveti pe cel mic sa prinda drag de miscarea fizica in general. Daca micutul arata deschidere fata de un anumit sport, cel mai bun lucru pe care ii poti face este sa ii sustii aceasta pasiune.

 

Beneficiile sportului

De ce este sportul benefic pentru cel mic? Sportul poate contribui la buna dezvoltare fizica a copilului, avand efecte benefice asupra sanatatii acestuia. Sportul ii va imbunatatii celui mic si comportamentul, ajutand copilul sa invete ce inseamna spiritul de echipa si disciplina.

Daca celui mic ii place sportul pe care il practica, aceasta activitate poate fi una relaxanta si benefica pentru micut. Este cat se poate de important ca cel mic sa inceapa sa faca sport cat mai devreme.

In fapt, inca de la 5 luni copilul poate fi dus la bazine special amenajate. Peste cativa ani copilului nu ii va fi frica de apa si poate deveni chiar atras de practicarea unui sport precum inotul, la nivel inalt.

 

Sportul si competitivitatea

Desi in cele mai multe cazuri activitatea celor mici include mersul pe bicicleta, cu rolele sau alergatul prin parc, unii parinti opteaza pentru anumite cursuri.

Daca micutul tau este foarte energic, poti alege artele martiale. Pe de alta parte, poti opta pentru un sport elegant, precum tenisul. Multi parinti indragesc fotbalul, motiv pentru care sustin inscrierea celui mic la un club sportiv. Aceasta se poate intampla la varsta de 6-7 ani.

Sportul de performanta va aduce intotdeauna un nivel ridicat de competitivitate. Specialistii recomanda practicarea sporturilor in echipa doar incepand cu varsta de 8 ani. Parintii nu trebuie sa astepte rezultate exceptionale inaintea varstei de 12-13 ani. Desigur, exista si cazuri in care copiii arata un talent deosebit pentru sportul respectiv mai repede.

 

Cand este indicat ca cel mic sa inceapa practicarea unui sport?

Una dintre cele mai comune intrebari pentru parinti este care este momentul optim pentru inceperea practicarii unui sport. Raspunsul la aceasta intrebare depinde de tipul de sport ales de micut. Specialistii spun ca nu este niciodata prea devreme pentru inot.

Gimnastica acvatica poate incepe chiar de la 2-3 luni pentru ca cel mic sa dezvolte musculatura spatelui. Totusi, varsta de 6-8 ani este considerata a fi perioada in care cel mic trebuie incurajat sa practice un sport individual sau in echipa. Acesta poate fi inot, judo, tenis, volei, gimnatica sau balet.

Sportul are beneficii multiple asupra copilului. Prevenirea obezitatii, sedentarismului, cresterea capacitatii celui mic de a socializa, precum si depasirea limitelor psihologice, pot fi consecintele practicarii unui sport.