Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Perioada prescolara este deosebit de importanta in dezvoltarea micutului tau. Aceasta este perioada in care cel mic pune o serie de intrebari, curiozitatea lui fiind tot mai pregnanta. Tocmai de aceea aceasta perioada este numita varsta intrebarilor.

Acum copilul va deveni extrem de curios sa descopere tot mai multe lucruri din jurul sau, iar intrebarile sale par a nu se termina niciodata.

Cel mic are atat de multe curiozitati si atat de multe lucruri de descoperit incat sirul intrebarilor sale este infinit.

De ce, cine, ce, cum sau cand  sunt niste intrebari frecvente ale copilului la aceasta varsta. Multi parinti devin de-a dreptul exasperati de sirul intrebarilor celui mic, care par a fi fara oprire. Totusi, parintii sunt sfatuiti sa aiba rabdare cu micutul lor, intrucat aceste intrebari sunt deosebit de importante pentru buna dezvoltare emotionala a copilului. Intrebarile au un rol esential si in dezvoltarea intelectuala a copilului, deci cel mic trebuie sustinut in acest comportament.

La varsta intrebarilor copilul trebuie incurajat sa intrebe de fiecare daca cand ceva nu ii este clar, cand are o curiozitate sau cand doreste sa afle mai multe despre un anumit lucru. Incepand cu varsta de 3 ani cel mic va fi capabil sa puna anumite intrebari, stapanind deja multe cuvinte si avand o baza de informatii.

Intreaga perioada a varstei prescolare este caracterizata de curiozitate, deci cel mic va dori sa afle cat mai multe lucruri. Orice ii atrage atentia celui mic, care incearca sa descopere si motivele din spatele unei actiuni. Deci, de ce, cum, ce, ce este, sunt auzite constant.

Exista o serie de fenomene sau lucruri pe care cel mic nu le intelege. Tocmai de aceea el va avea tendinta sa intrebe cat mai multe. Curiozitatea sa este manifestata in legatura cu obiectele care il atrag pe cel mic, dar si in legatura cu subiectele care ii sunt cu totul necunoscute.

 

Ce trebuie sa faci?

Specialistii spun ca oricat de insistenti cei mici pot deveni, intrebarile lor trebuie sa primeasca un raspuns calm. Nu conteaza daca intrebarea este una careia nu ii poti raspunde sau este ceva foarte banal, cel mic are nevoie de un raspuns sincer, simplu. Parintii sunt sfatuiti sa recurga la exemple atunci cand incearca sa ii explice micutului ceva nou.

Copilul trebuie incurajat sa puna intrebari, fara exceptie. Desigur, este important ca micutul sa fie impulsionat sa gaseasca el singur raspunsul la intrebarile pe care le are.

Unii specialisti spun ca inainte de a oferi un raspuns intrebarii celui mic, parintii ar trebui sa il incurajeze pe acesta sa spuna care crede el ca ar fi raspunsul la intrebarea respectiva. Parerea lui, atunci cand este cazul, poate fi sustinuta. Astfel cel  mic va fi incurajat sa ofere el insusi solutii la diverse probleme.

Permite-i celui mic sa ia el insusi initiativa, creaza contextul in care el poate descoperi ceva nou si ajuta-l sa inteleaga lucruri care sunt prea complicate pentru el. Curiozitatea copilului este foarte normala la varsta prescolara pentru ca acum cel mic va incerca sa descopere tot mai mult din lumea inconjuratoare.