Categorii

Dupa Varsta

Promotii

  • Papusa Diana
    110,00 lei 95,00 lei Nu mai este in stoc

    save -15,00 lei

Newsletter

Inca de mici copii dezvolta anumite preferinte in materie de joc. In consecinta, specialistii spun ca  acest joc ii poate ajuta pe parinti sa inteleaga mai multe despre personalitatea celui mic. Copii mici nu se pot exprima decat prin intermediul jocului. Jocul arata emotiile celui mic, fiind singurul mod in care el interactioneaza cu lumea inconjuratoare, cel putin pana la o anumita varsta.

 

Rolul jocului

Jocul ajuta copilul sa cunoasca lumea, dar si sa inteleaga anumite lucruri. Prin joc copilul poate exersa comportamente, relatii sociale, roluri si reguli. Jocul il ajuta pe cel mic sa comunice sentimente, ganduri, dar si temeri. Tot prin intermediul jocului copilul invata mai multe despre sine si despre ceilalti. Jocul il poate invata pe micutul tau sa se controleze, sa invete ce este respectul, precum si sa devina empatic. Tocmai de aceea este important ca parintii sa inteleaga ca jocul nu este doar ceva distractiv pentru cel mic. Jocul il va invata pe copilul tau sa relationeze cu cei din jur, dezvoltand abilitatile acestuia.

 

Preferintele celui mic

Specialistii spun ca de regula copii extrovertiti prefera jocurile de miscare. Jocurile de rol, jocurile inteligente si cele interactive sunt de asemenea preferate de cei mici. Copilul trebuie incurajat sa aleaga singur jucariile pe care le prefera. Multi parinti tind sa achizitioneze pentru cei mici anumite tipuri de jucarii doar pentru ca sunt potrivite pentru fetite sau baietei. In realitate aceasta clasificare nu trebuie facuta. Multe fetite adora sa se joace cu masinutele, la fel cum multi baieti prefera sa se joace cu ursuleti de plus sau papusi. Parintii nu trebuie sa se sperie ca cel mic nu prefera jucariile care sunt de regula asociate sexului sau. Cei mici prefera sa experimenteze si doresc sa cunoasca cat mai mult.

Alegerea jucariei sau a jocului are un impact deosebit asupra dezvoltarii personalitatii micutului. Cei mai multi copii vor alege jucarii care ii atrag pentru ca le-a vazut la televizor sau la un alt copil. Cel mic poate fi fascinat de jocuri de constructie, poate prefera jocurile imaginative sau poate fi fascinat de povesti.

 

Ce trebuie sa faci?

Parintii sunt sfatuiti sa aleaga jucariile potrivite varstei celui mic, dar si jucarii pe care acesta le prefera. Cu siguranta, este important pentru micut sa aiba jucarii educative, care ii stimuleaza creativitatea si inteligenta, dar este important si ca acesta sa aiba jucarii ce se potrivesc personalitatii si intereselor sale.

Specialistii spun ca parintii nu ar trebui sa achizitioneze jucarii pe care cel mic nu le va folosi. Decat sa umple camera micutului cu tot felul de obiecte pe care acesta nu le utilizeaza, parintii ar trebui sa achizitioneze jucarii pe care micutul si le doreste si care il pot ajuta sa isi dezvolte personalitatea. Joaca in aer liber este extrem de benefica pentru cel mic, dezvoltandu-i creativitatea si ajuntandu-l sa ramana sanatos.

Un sfat de urmat pentru parinti este alegerea jucariilor folosind ca inspiratie jucariile existente la cresa sau gradinita. Aceste jucarii sunt alese de psihopedagogi cu experienta, fiind extrem de folositoare dezvoltarii normale a micutului tau.