Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Renuntarea la suzeta este un moment deosebit de important in viata celui mic. De fapt, acest moment este o provocare atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Copilul poate fi atat de atasat de suzeta sa, incat in lipsa ei poate plange fara oprire.

Totusi, specialistii recomanda renuntarea la suzeta chiar inainte de implinirea varstei de un an. Acest lucru se intampla deoarece exista o serie de probleme asociate cu folosirea suzetei pe o perioada mai lunga de timp.

 

Multi specialisti spun ca varsta de 8-9 luni este cel mai potrivit moment pentru inceperea procesului de renuntare la suzeta. Incepand cu varsta de un an cel mic dezvolta capacitatea de a vorbi, care poate fi ingreunata de folosirea excesiva a suzetei.

 

Micutul care foloseste mult timp suzeta poate dezvolta probleme in ceea ce priveste vorbirea normala specifica varstei sale sau pronuntarea corecta a cuvintelor. Desigur, aceasta nu este o regula, insa se poate intampla in multe cazuri.

 

Mai mult, dependenta de suzeta in timpul somnului poate continua pe o perioada indelungata de timp, cel mic ajungand sa foloseasca suzeta chiar si cand incepe scoala.


Specialistii spun ca folosirea indelungata a suzetei nu este doar nerecomandata din punct de vedere al dezvoltarii emotionale, dar duce si la infectii ale urechilor, precum si la diverse probleme ale danturii.

Copii ce folosesc suzeta la varsta de 4-6 ani pot dezvolta probleme serioase si permanente ale dintilor. Tocmai de aceea cei mici trebuie sa renunte la suzeta mult mai repede.


Chiar si copii ce folosesc suzeta pana la varsta de 2-3 ani pot intampina diverse probleme in perioada prescolara.

Totusi, exista si multe cazuri in care copiii pot utiliza suzeta fara nici un fel de problema. Suzeta poate avea un rol important in combaterea stresului celui mic, dar il si poate ajuta pe copil sa se simta mai comfortabil.

 

Deci, suzeta poate avea un rol linistor pentru cel mic in primele luni de viata. Totusi, folosirea ei nu trebuie abuzata, deoarece dependenta de suzeta pe termen lung duce la diverse probleme in dezvoltarea copilului.

Renuntarea la aceasta trebuie realizata treptat.

Carusel MuzicalParintii pot ajuta copilul sa renunte la suzeta, insa acest lucru nu trebuie facut de pe o zi pe alta, ci este un proces ce va necesita timp. Se recomanda renuntarea la suzeta inainte de implinirea varstei de 1 an. Cel mai bine este ca cel mic sa renunte la suzeta in jurul varstei de 9 luni.

De fapt, specialistii spun ca varsta de 9 luni este momentul cel mai indicat pentru eliminarea dependentei de suzeta.

Aceasta trebuie folosita doar inainte ca cel mic sa adoarma si doar in situatiile in care acesta este deosebit de agitat. Treptat suzeta trebuie inlocuita cu o jucarie, un cantec sau orice altceva ce linisteste copilul si ii face sa uite de suzeta. Cand parintii incearca sa reduca dependenta celui mic de suzeta, folosirea acesteia pe timpul zilei trebuie evitata fara exceptie.

Copilul treptat va accepta schimbarea si va renunta la folosirea constanta a suzetei. Una dintre cele mai comune greseli ale parintilor este sustinerea folosirii suzetei pe parcursul intregii zile, ceea ce duce la intensificarea dependentei.

Mai mult, suzeta va deveni singurul obiect care calmeaza copilul, care il ajuta sa adoarma si care il linisteste atunci cand ii este teama. Evitarea atasarii de suzeta pe termen lung este foarte importanta.