Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Jocul are un rol deosebit de important in dezvoltarea copilului.

Prin intermediul acestei activitati, cel mic invata sa cunoasca lumea.

De fapt, prin joc copilul experimenteaza, dezvolta abilitati si intelege lumea din jurul sau. Multi parinti stiu deja ca joaca este importanta pentru relaxarea si distractia copilului, dar putini stiu ca jocul este esential in dezvoltarea sa.

Esenta copilariei, joaca este o forma de distractie, dar si o forma de experimare si comunicare pentru cel mic. Prin joc, copilul isi exprima sentimentele, isi exprima anumite dorinte sau dezvolta relatii.

Tot prin intermediul sau, cel mic intra in contact cu alte persoane, devine mai deschis si mai sociabil, devenind capabil sa stabileasca relatii cu cei din jur. Mai mult decat atat, jocul poate aduce o contributie importanta la dezvoltarea imaginatiei si creativitatii celui mic.

Disciplinarea copilului poate fi realizata prin aceasta activitate placuta pentru copil, care chiar va indragi regulile astfel. Deci, majoritatea jocurilor au o serie de reguli pe care copilul la va respecta cu usurinta.

 

Cum alegi jucariile si tipul de joc?

Toti copii dezvolta anumite preferinte in materie de joc. Unii copii devin atrasi de jucariile inteligente, ce presupun mai mult efort mental, pe cand altii devin fascinati de jucariile ce presupun mai multa miscare.

1. Jocurile fizice. Acest tip de joc duce la dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic. Jocul cu mingea, echipamentele de sarit sau alergat, sunt necesare copilului pasionat de acest tip de activitate. Prin intermediul jocului fizic copilul dezvolta agilitate, precum si dexteritate. Cel mic devine mai activ si indrageste cu usurinta sportul.

 

2. Jocurile cognitive. Aceste jocuri au rolul de a dezvolta abilitatile mentale ale celui mic. Ele evolueaza odata cu cel mic, de la simple jocuri ce presupun rotirea mingii, pana la jocuri constructive sau jocuri bazate pe diverse reguli. Capacitatea copilului de a folosi simboluri poate fi de asemenea stimulata prin intermediul jocului.

Prin intermediul jocului copilul poate dobandi curaj, poate invata sa ia decizii rapide si poate dobandi capacitatea de a construi.

Tot jocul ajuta copilul sa isi dezvolte imaginatia si sa devina mai sociabil. Astfel de abilitati dobandite de la o varsta frageda il vor ajuta pe cel mic in viata adulta, cand va deveni mai comunicativ si ii va fi mai usor sa se adapteze la diverse situatii.

Cele mai potrivite jucarii pentru cel mic trebuiesc alese in functie de interesele si personalitatea micutului. Unii copii prefera jucariile ce stimuleaza inteligenta, pe cand altii prefera o minge cu care pot alerga prin curte ore intregi.

Desigur, ambele tipuri de jocuri sunt importante in dezvoltarea celui mic, deci parintii sunt sfatuiti sa achizitioneze jucarii care ii stimuleaza pe micuti, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual.

Copii invata, se dezvolta si isi insusesc o serie de deprinderi prin intermediul jocului, care este parte importanta din dezvoltarea lor normala. Cel mic necesita atentie, dar si jucarii pe care sa le indrageasca, deoarece jocul nu este doar o activitate prin care micutul invata, ci si una relaxanta si distractiva pentru copil.