Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

 Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Multi parinti dedica foarte mult timp incercand sa il faca pe cel mic sa inteleaga anumite lucruri sau sa dezvolte anumite comportamente.

Totusi, cei mai multi parinti uita ca cel mic invata prin imitatie. Aceasta inseamna ca cel mic va invata din modul in care parintii se poarta si interactioneaza.

Bunele maniere, furia, comportamentul responsabil, toate aceste lucruri le va invata cel mic urmarind relatia cu parintii. Tocmai din acest motiv, parintii sunt sfatuiti sa se comporte ireprosabil in fata celui mic. Astfel, il vor invata cu usurinta una dintre cele mai importante lectii pe care le poate percepe.

 

Bunele maniere

Asadar, bunele maniere sunt invatate de cel mic prin observarea comportamentului parintilor. Daca ii vei spune micutului tau sa multumeasca atunci cand primeste ceva sau sa spuna te rog cand cere sa ii se ofere ceva, cel mai probabil micutul va avea dificultati in a introduce cele doua formulari simple in vocabularul sau.

 

Pe de alta parte, daca te aude pe tine spunand aceste cuvinte frecvent, micutul le va folosi cu mai multa usurinta. Copilul va invata cum sa se comporte la masa tot urmarind comportamentul vostru. Pentru cel mic parintii sunt primele si cele mai importante modele in viata.

Astfel, daca tu folosesti bunele maniere corect in relatia cu partenerul de viata, micutul le va invata singur cu usurinta, doar observandu-le.

 

Respectul

Respectul este un concept abstract pentru cel mic, deci nu incerca sa ii explici micutului tau ce inseamna acest lucru. Cei mai multi copii vor invata respectul din felul in care parintii se comporta unul cu celalalt, dar si din felul in care acestia se comporta cu el.

Daca vei urla la copilul tau cand esti nervoasa, cel mai probabil cel mic va tinde sa faca acelasi lucru cu tine, dar si in relatia cu alti membri ai familiei sau chiar cu partenerii de joaca. Tocmai de aceea, parintii sunt sfatuiti sa isi trateze copilul cu respect, avand grija la modul in care vorbesc cu acesta, la modul in care se poarta si cum il trateaza.

 

Responsabilitatea si generozitatea

La fel ca respectul, aceste doua concepte sunt total straine celui mic. De aceea este important ca parintii sa ajute copilul sa le invete practic. Responsabilitatile in casa nu trebuie impartite doar intre parinti, dar si cel mic poate primi ceva usor de facut, precum udatul florilor.

 

Desigur, cel mic va observa modul in care parintii isi impart responsabilitatile in casa. Vazand ca parintii lucreaza impreuna, ca isi respecta promisunile si impart totul, il va face pe cel mic sa devina astfel. Acelasi lucru ramane valabil cand vine vorba de generozitate. Copilul ce vede ca parintii sai sunt darnici unul cu celalalt, sau chiar cu el, nu va deveni egoist.

 

Un alt lucru important pe care parintii il pot invata pe cel mic prin propiul lor comportament este sa rezolve orice problema pe cale pasnica.

Certurile trebuie evitate in fata copilului, la fel si tonul ridicat sau violent de orice fel. Atunci cand apare o problema, aceasta trebuie rezoltata cu calm, prin negociere. Cel mic va invata ca aceasta este modul in care oricand se poate ajunge la un compromis.

 

Parintii trebuie sa fie modele pozitive in viata celui mic, deoarece de la ei acesta va invata o serie de comportamente si deprinderi. Felul in care parintii se comporta in prezenta micutului are un impact deosebit asupra acestuia.