Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

 Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Exista o serie de factori care determina relatia dintre frati. Pentru orice copil, un frate mai mare sau mai mic, are un impact deosebit asupra dezvoltarii sale emotionale si sociale. In unele cazuri apare chiar rivalitatea dintre frati, care este o problema ce apare in multe familii.

Influenta fratilor mai mari impacteaza dezvoltarea socio-emotionala a micutului, dar nu numai. O relatie bazata pe afectiune intre cel mic si fratele sau mai mare poate fi la fel de importanta pentru micut precum relatia sa cu parintii.

De la fratele sau, cel mic poate invata regulile comportamentului in societate, precum si cum sa se integreze intr-un mediu nou sau sa dezvolte relatii sociale. Pe de alta parte, un copil cu un frate de varsta apropiata va avea permanent un partener de joaca.

relatiile dintre fratiTotusi, psihologii atrag atentia parintilor, intrucat ei trebuie sa invete copii inca de mici sa imparta toate jucariile unul cu cealalt. Altfel, micutii pot deveni extrem de egoisti si posesivi.

 

Ce trebuie sa faci?

Orice parinte este incurajat sa sustina apropierea dintre cei mici, pentru ca acestia sa se inteleaga cat se poate de bine. In multe cazuri, relatia cu fratele sau sora este de fapt cea mai lunga relatie din viata micutului.

Evitarea crearii tensiunii intre cei doi copii este esentiala, altfel, rivalitatea isi va face loc. De aceea, parintii nu trebuie sa arate nici un fel de favoritisme pentru unul sau celalat copil. Concurenta nu trebuie incurajata intre frati, chiar daca exista motive pentru care unul dintre cei mici trebuie laudat si celalalt certat.

De asemenea, parintii nu trebuie sa ii compare pe cei doi copii permanent. Aceasta nu este aproape niciodata o atitudine care duce la efecte pozitive, ci doar creaza resentimente intre cei doi. Chiar daca pot fi de varste asemanatoare, cei doi copii pot fi foarte diferiti.

Totusi, ei trebuie tratati in mod egal. Desigur, copilul nu va vedea in fratele sau un motiv pentru care trebuie sa se schimbe, daca mama ii compara cu el.

Rivalitatea poate aparea intre frati in multe cazuri, insa de foarte multe ori cei mici devin cei mai buni prieteni. Un copil care are un frate va avea un prieten de nedajdie, dar si un partener de joaca, de fiecare data cand se plictiseste.

Cei mici vor invata impreuna si vor crea o alianta in fata adultilor. Pot ajunge sa imagineze jocuri noi, personaje si isi pot chiar lua apararea in fata parintilor atunci cand au facut ceva gresit. Copii se pot stimula intelectual unul pe altul, dar cei mici isi pot si asuma un fel de responsabilitate in a isi purta de grija atunci cand mama nu este in preajma.

Parintii au rol esential in definirea relatiei dintre cei doi frati. Atunci cand copii impart totul, fara a exista o continua relatie de competitie intre cei doi, fratii pot deveni cei mai buni prieteni.

Cu siguranta, fiecare parinte isi doreste acest lucru pentru copii sai. Familia este locul in care copiii isi formeaza reperele in viata, invata comportamente, invata sa relationeze si isi pun bazele educatiei.