Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

 Nu rata Ofertele Noastre la Jucarii pentru Bebelusi ( 0-3 Ani)-Click Aici

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care parintii se confrunta este teama celui mic de a ramane singur.

frica de a dormi singurOrice bebelus sau copil mic va suferi atunci cand mama se intoarce la lucru si nu va mai petrece atat de mult timp alaturi el. Totusi, pe masura ce copilul creste, despartirea, la un moment dat, desi doar pentru cateva ore, de persoana fata de care a dezvoltat un atasament deosbit, devine o realitate.

In acest punct, unii copii pot dezvolta teama de abandon. Despartirea de mama pentru ca aceasta sa se intoarca la lucru trebuie pregatita in timp.

La varsta de un an, mama este centrul universului celui mic. Disparitia mamei chiar pentru cateva ore poate deveni o adevarata tragedie pentru copil, care nu poate intelege de ce mama nu ii este alaturi in fiecare moment, asa cum s-a intamplat in primii sai ani de viata.

Ce este de facut?

Inaintea inceperii acestei noi perioade din viata copilului, cel mic trebuie sa fie pregatit. Asadar, din timp mama trebuie sa ii explice puiutului ei ca va trebui sa lipseasca cateva ore pe zi de langa el. Totusi, cand termina treaba cel mic trebuie sa inteleaga ca mama se va intoarce la el.

Micutul trebuie sa stie exact cat timp o sa lipseasca. El trebuie sa se simta la fel de iubit si trebuie sa inteleaga ca relatia cu mama nu se va schimba.

Unii specialisti recomanda stabilirea unui program de comunicare cu cel mic atunci cand mama nu se afla acasa. Aceasta comunicare poate fi chiar facuta sub forma unui joc. Incercati sa ii explicati micutului ca nu plecati, ci doar va aflati intr-un alt loc.

La fel cum acasa puteti sta in camere diferite. La venirea acasa trebuie sa il implicati pe cel mic in cateva activitati care sa devina obiceiuri. Astfel, copilul va intelege ca atunci cand veniti acasa veti dedica timpul pentru a face ceva impreuna.



Teama de a dormi singur

Pe langa teama de aceasta despartire de mama si frica de abandon, unii copii pot dezvolta teama de a dormi singuri. Cand teama de a dormi singur apare, copilul va fugi la parinti ori de cate ori este speriat.

Nu pare a exista cale sa il convingeti pe micut ca nu are nici un motiv pentru care sa ii fie teama sa doarma in camera lui. Specialistii spun ca frica de a dormi singur nu este ceva anormal la copilul pana la varsta de 10 ani. De cele mai multe ori, aceasta faza este una trecatoare, deci cel mic va invata sa doarma in camera sa in timp.

Copilul trebuie lasat sa doarma in camera lui, dar ori de cate ori se trezeste speriat, parintii trebuie sa ii fie alaturi. Cel mai bun lucru de facut este sa linistiti copilul, pentru ca acesta sa se simta protejat.

Incercati sa aflati de ce anume ii este frica celui mic si ramaneti alaturi de el atunci cand simte aceasta nevoie. Copilului trebuie sa ii se arate ca nu este nici un monstru in camera sau sub pat si daca acest lucru il linisteste, puteti lasa lumina aprinsa sau usa de la dormitor deschisa.

Teama despartirii de mama si frica de a dormi singur, sau teama copilului de a ramane singur, este o etapa trecatoare in dezvoltarea celui mic. Aceasta etapa poate fi depasita cu usurinta daca parintii stiu sa ii arate celui mic suportul de care acesta are nevoie.