Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Aproape orice material de joaca prezinta oportunitati pentru dezvoltarea creativitatii si imaginatiei. Nu trebuie sa cauti neaparat jucarii "educative" sau "creative", ci mai degraba jucarii care ii trezesc interesul micutului tau si care ii ofera posibilitati de invatare.

Cauta jucarii care au legatura cu interesele copilului tau


Achizitioneaza jucarii care sa corespunda pasiunilor copilului tau si nu te limita doar la cererile formulate de acesta. Copiii au diferite motive pentru care isi formuleaza o anumita cerere: poate au fost impresionati de ce anume au vazut la un coleg sau la televizor. Dar in loc sa respecti capriciile de moment ale acestuia, gandeste pe termen lung.


Alege jucarii care il provoaca. Joaca reprezinta pentru copii cel mai natural lucru, asa ca daca incerci sa gasesti jucaria ideala, cauta obiecte care sa il tina ocupat pe micutul tau, care sa ii provoace aptitudinile, imaginatia, capacitatea de a descoperi si de a-l amuza.

Cauta jucarii care se potrivesc nivelului de dezvoltare al copilului tau


Ghideaza-ti alegerea dupa instructiunile pe care ti le ofera eticheta jucariei. Multe dintre acestea au inscrisa grupa de varsta careia se potrivesc cel mai bine. Tine cont insa si de nivelul de intelegere al copilului.

Tu esti cel care stie cel mai bine ce anume poata sa faca micutul tau, asa ca ghideaza-ti alegerile si in functie de propriile caracteristici si cerinte ale copilului.
Nu ii oferi acestuia ceva care nu i se potriveste, doar pentru ca vrei sa devina mai desptept decat ceilalti copii. Invatarea se realizeaza gradual – treptat, copilul tau va trece prin toate fazele de dezvoltare.

Cauta jucarii care nu ii pun in pericol siguranta


In primul rand, nu achizitiona jucarii care au in componenta loc parti ce pot fi inghitite usor. Acestea sunt recomandate copiilor mai mari. Verifica toate colturile si extremitatile acestora, pentru a fi sigur ca micutul tau nu se poate rani. Incep sa fie tot mai cautate jucariile eco, realizate din materiale naturale si vopseluri ecologice, care nu ii pun in pericol nici sanatatea celui mic.

Nu renunta la jucariile deja devenite clasice – cuburi, piese de construit – dar nu respinge nici jucariile mai moderne, care ii ofera posibilitati nelimitate de joaca, punandu-i la lucru imaginatia.

Cauta jucarii care sa ii ofere posibilitati nelimitate pentru joc


Daca ii vei cumpara copilului tau doar ursuleti de plus, acesta nu va avea prea multe posibilitati de a se juca. Important este sa ii oferi copilului tau si un stil de viata activ . Ia in considerare si posibilitata achiztitionarii unor jucarii de exterior.


De la binecunoscuta bicicleta, patine cu rotile sau pentru gheata, o sanie sau o minge de fotbal, toate acestea ii vor dezvolta copilului pasiunea pentru o viata activa. In plus, in felul acesta combati sedentarismul care pune stapanire pe cei mici, inca de la o varsta frageda.


De asemenea, cauta jucarii care ii provoaca gandirea celui mic si care nu ii ofera o poveste gata spusa. Important este ca obiectele pe care le achizitionezi sa nu prezinte foarte repede un sfarsit, ci sa ofere posibilitati multiple. Orienteaza-te si catre kiturile pentru copii, specializate pe diferite discipline, ca desen, abilitati practice etc. Il vor mentine ocupat atunci  cand afara este prea frig pentru joaca.

Jucariile si varsta copilului


Incepand cu varsta de 1 an, copilul incepe deja sa mearga in picioare si devine foarte activ si dornic de explorare. Incepe sa-si coordoneze bine miscarile, iar cele mai interesante jucarii sunt cele care ii permit sa-si puna in practica ultimile abilitati dobandite. Jucariile cauza-efect sunt si ele apreciate de micutii exploratori, iar pe masura ce creste incep sa apara preferintele fata de obiectele pe care le folosesc si adultii, copiii adorand sa-si imite parintii.

Dupa 2 ani, cand miscarile sunt si mai bine controlate, jucariile ideale sunt fie cele ce-l stimuleaza intelectual, fie fizic. Jucariile educative si interactive il ajuta sa-si coordoneze miscarile maini-ochi si il stimuleaza mental, iar jucariile de tras, impins, aruncat sau cele de exterior o sa-l ajute sa mai elimine din toata energia pe care o are.

Dupa 3 ani sistemul locomotor este mult mai bine dezvoltat si poate sa se joace cu jucarii ce necesita mai multa dexteritate. Cum incepe sa fie din ce in ce mai interesat de joaca cu alti copii, jucariile ce permit joaca in echipa sunt apreciate de copiii cu aceasta varsta. Intelectual, orice inseamna cifre, numere, desene si constructii este o provocare bine acceptata. Incepe sa-si puna creativitatea in practica, dar si jocurile care necesita logica sunt indragite de copii peste 3 ani.