Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

copilul invata sa vorbeasca

 Nu rata Ofertele Noastre la Jucarii pentru Bebelusi ( 0-3 Ani)-Click Aici

Desigur, copii invata sa vorbeasca treptat. Este binecunoscut faptul ca cei mici invata in primii ani de viata utilizand arta imitatiei. Vorbitul este de asemenea o deprindere pe care cel mic o dobandeste utilizand aceasta arta a imitatiei.

Rolul familiei in prima parte a vietii micutului este deosbit de important. Cei mai multi copii incep sa vorbeasca in jurul varstei de un an. In aceasta perioada cel mic va rosti mai mult silabe, care la inceput nu vor avea nici un sens. In timp, insa copilul ca incepe sa rosteasca corect primele sale cuvinte.

In primii ani de viata creierul copilului functioneaza ca un burete. Deci, cel mic va absorbi tot in jurul sau: cuvinte, sunete, gesturi. Incepand cu varsta de sase luni, cei mai multi copii incep sa scoata anumite sunete sau incep sa gangureasca. Cel mai probabil nu vei intelege nimic din ceea ce cel mic va vrea sa trasmita.

Acest lucru poate persista pana la varsta de 1 an, cand cel mic incepe sa formuleze primele cuvinte. Mama, tata sunt de obicei printre primele cuvinte rosite de cel mic, find formate din doua silabe simple pe care acesta le poate repeta. Totusi, nu trebuie sa te astepti sa auzi prea multe cuvinte rostite de micutul tau.

Incepand cu varsta de un an si jumatate, cel mic va deveni capabil sa rosteasca cuvinte mai corect. Pana la 2 ani, cuvintele si propozitile pe care micutul le foloseste sunt simple si scurte. Vocabularul copilului cuprinde de regula in jur de 100 de cuvinte.

In fapt, cei mai multi copii pana la varsta de trei ani au un vocabular de aproximativ 300-500 de cuvinte. Parintii au rolul de a dezvolta acest vocabular al celui mic si de a il imbogatii. Doar incepand cu varsta de 4 ani, copiii incep sa vorbeasca mai clar, cuvintele pe care le cunosc devin mai complexe, la fel si propozitiile pe care le pot formula.

Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze daca cel mic a implinit deja varsta de un an si jumatate si inca mai foloseste doar cateva sunete. Fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, pentru ca fiecare micut este unic. Daca intarzie in a rosti primele cuvinte, nu inseamna neaparat ca cel mic are o problema.

Cum il poti invata pe cel mic sa vorbeasca?

Cel mai important lucru este sa ai foarte multa rabdare cu micutul tau. Chiar daca creierul celui mic functioneaza ca un burete, copilului trebuie sa ii se comunice cu rabdare fiecare cuvant, pe cat posibil in relatie cu obiecte din jur pe care acesta le cunoaste.

Mai mult decat atat, vorbeste cu cel mic tot timpul, explica-i ceea ce face, arata-i cum se numesc obiectele din jurul sau si ajuta-l sa face conexiuni.

Specialistii spun ca parintii nu trebuie sa se fereasca sa foloseasca si cuvinte mai complicate in preajma celui mic.

Copilul va intelege si astfel de notiuni in timp. Explica fiecare gest in cuvinte, eticheteaza toate obiectele si repeta totul la infinit, desi poate parea obositor. Citeste-i celui mic cat mai multe povesti si vorbeste cu el despre ceea ce vede in poze sau imagini.

In dezvoltarea limbajului celui mic este nevoie de timp, rabdare, ascultare si vorbire. Aceasta activitate este cat se poate de importanta pentru cel mic, dar poate deveni si distractiva cu ajutorul jocului si al jucariilor potrivite.