Categorii

Dupa Varsta

Promotii

  • Set de Ceai
    45,00 lei 39,00 lei Nu mai este in stoc

    save -6,00 lei

Newsletter

mersul pe varfuri

 Nu rata Ofertele Noastre la Jucarii pentru Bebelusi ( 0-3 Ani)-Click Aici

Micutul tau a facut deja primii pasi, dar pare ca nu poate sa mearga decat pe varfuri?

Aceasta este o problema care apare in foarte multe cazuri.

Pe masura ce trece timpul cel mic poate merge tot mai mult, doar pe varfuri. La inceput nu este nici nu motiv de ingrijorare, insa exista si situatii cand un semnal de alarma trebuie tras.

Mersul pe varfuri este extrem de comun printre cei mici. In unele cazuri poate deveni chiar un obicei, ceea ce inseamna ca persista pana la varsta de 2 ani.

In timp, cel mic va invata sa mearga normal, si problema va disparea. In majoritatea cazurilor copiii merg pe varfuri deoarece le este inca frica sa puna toata talpa pe sol. O data cu experienta si increderea, cel mic va reusi sa mearga normal.

Este important sa ii supraveghezi atent pe micutul tau daca acesta merge pe varfuri. Instabilitatea poate duce la o serie de accidente.

Incurajeaza-l pe cel mic sa puna toata talpa pe sol atunci cand merge. Copilul nu trebuie fortat sa faca acest lucru, daca nu se simte comfortabil.

Cei mai multi copii experimenteaza mersul pe varfuri intre 10 si 18 luni. Face parte din dezvoltarea lor normala, deci nu exista motiv real de ingrijorare. Totusi, cel mai probabil vei observa ca micutul tau va obosi mult mai repede atunci cand merge pe varfuri.

Il poti ajuta aratandu-i cum ar trebui sa mearga corect. Explica-i micutului tau ca a calca cu intreaga talpa pe sol nu este ceva ce ar trebui sa il sperie.

Mergi pe varfuri alaturi de el, apoi calca pe toata talpa. Copilul inca invata prin imitatie si exista sanse mari sa priveasca acest lucru ca pe un joc, imitandu-te.

Desigur, in cazul in care cel mic inca refuza sa calce pe toata talpa, trebuie sa ai rabdare. Micutul va depasii aceasta perioada pe masura ce se dezvolta.

In foarte putine cazuri mersul pe varfuri ridica un semn de ingrijorare pentru parinti. In cazul in care cel mic manifesta si alte semne care pot indica prezenta unei tulburari, este recomandat un consult medical.

In cazuri extreme, mersul pe varfuri poate fi cauzat de:

    Autism;
    Probleme de dezvoltare;
    Afectiuni musculare;
    Paralizii cerebrale;
    Probleme ortopedice;
    Tendonul lui Ahile este prea scurt.

Desigur, specialistii spun ca in foarte putine cazuri mersul pe varfuri este un semn timpuriu al unei astfel de boli.

Specialistii sfatuiesc parintii sa ceara sfatul unui specialist atunci cand mersul pe varfuri continua si dupa varsta de 2 ani, precum si in cazul in care acesta intervine dupa ce micutul a calcat normal, pe toata talpa. In cazul in care micutul are miscari necontrolate sau arata o anumita dificultate in realizarea unor actiuni, este necesara o consulatie cat mai repede posibil.

In cazul in care nu exista nici un motiv real de ingrijoare, doctorul poate recomanda terapia fizica, incluzand exercitii de intindere a piciorului, precum si a muschilor.

Acestea se pot recomanda doar dupa ce copilul a implinit varsta de 2 ani.