Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Caria de biberon este o problema des intalnita la bebelusi. In fapt, in unele situatii biberonul poate afecta formarea dintilor permanenti ai celui mic, in cazul folosirii abuzive a acestui instrument ce are rolul de a hrani si linisti micutul in primele luni de viata. Mamicile sunt sfatuite sa acorde o importanta deosebita igienei orale a copilului, inca dinaintea aparitiei primului dintisor.

De ce apare caria de biberon?

Desi multe mamici tind sa creada ca biberonul insusi este cel ce afecteaza dantura celui mic, in realitate caria de biberon este o afectiune ce apare datorita contactului prelungit al dintilor sau gingiilor cu diverse lichide. Caria poate aparea atunci cand cel mic foloseste biberonul mai mult decat ar trebui. Expunerea excesiva a dintilor la zahar, sucuri, ceauri sau lapte indulcit poate favoriza dezvoltarea cariei de biberon. Biberonul nu trebuie folosit pe o durata mai indelungata decat necesarul pentru ca cel mic sa se poata hrani. Biberonul nu trebuie lasat micutului dupa ce acesta adoarme.

Consecinte

Caria de biberon este de cele mai multe ori formata pe dintisorii de sus, din fata. Pe masura ce micutul creste, aceasta problema stomatologica timpurie poate creste riscul dezvoltarii unei serii de probleme de sanatate pentru cel mic. Atunci cand afectiunea nu este tratata corespunzator, ea poate duce la dureri excesive, infectii, precum si la pierderea prematura a dintilor de lapte. Mai mult decat atat, poate creste riscul aparitiei cariilor la dintii permanenti.

Unii specialisti spun ca aceasta carie de biberon poate chiar duce la distrugerea tesuturilor osoase pe care se dezvolta dantura, conducand astfel la formarea unei danturi strambe sau cu probleme mai grave.

Semnele aparitiei cariei de biberon sunt destul de greu de identificat, iar cel mic nu va simti nici un fel de durere sau discomfort atunci cand aceasta carie incepe sa se formeze. De aceea, vizita la stomatolog este recomandata inca de la o varsta frageda. Medicul stomatolog poate depista cu usurinta caria de biberon, ce va primi tratamentul potrivit. Prima vizita la dentist poate avea loc chiar la varsta de un anisor. Controalele regulate pot avea loc din acest moment din 6 in 6 luni.

Cum prevenim caria de biberon?

Prevenirea cariei dentare la cei mici este un proces destul de complicat intrucat parintii nu trebuie sa fie atenti doar la ceea ce mananca cel mic, dar si la modul in care acesta mananca. Bebelusul nu trebuie lasat sa stea cu biberonul in gurita mai mult de 20 de minute. Produsele pe care acesta le consuma cu ajutorul biberonului nu ar trebui sa contina zahar, ci sunt recomandati indulcitorii naturali, ce cresc semnificativ riscul formarii cariilor.

Dupa fiecare masa, si mai mult dupa cele ce contin o cantitate mai ridicata de zahar, este indicat sa cureti cu grija dintisorii si gingiile celui mic. Biberonul nu ar trebui folosit ca o metoda de a il calma pe micut atunci cand plange, intrucat acesta va deveni un obicei daunator, cel putin pentru dantura lui.

Igiena orala a celui mic poate incepe in jurul varstei de 6 luni. Dupa fiecare masa, dintisorii si gingiile celui mic pot fi curate cu un tifon. Tine minte ca o igiena adecvata il poate feri pe cel mic de multe probleme ale danturii, pe masura ce acesta creste.