Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

educatie

 Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Cu siguranta, orice parinte face greseli atunci cand vine vorba despre educatia celui mic.

Unii parinti au reactii exagerate in legatura cu ingrijirea micutului, pe cand altii ii acorda celui mic prea multa libertate. Orice parinte trebuie sa stie ca a face anumite greseli este ceva normal.

Nu exista parinte perfect, dar atunci cand o greseala persista, micutul poate dezvolta anumite probleme de comportament. Aici poti gasit o lista cu 5 cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac in educatia celui mic.


1. Parintii se cearta in fata celui mic
Orice parinte trebuie sa stie ca micutul lor este foarte sensibil la tot ceea ce se intampla in jurul lui. Micutul invata observand comportamentul parintilor si o mare parte din abilitatile pe care le dezvolta sunt dobandite cu ajutorul artei imitatiei.

Atunci cand micutul isi vede parintii certandu-se sau tipand unul la celalalt, vor avea tendinta de a dezvolta un astfel de comportament. Parintii sunt sfatuiti sa evite orice tip de cearta in prezenta celui mic. Nu uita ca tipetele provoaca anxietate si il vor agita pe micut.


2. Parintii nu lauda comportamentul pozitiv al copilului
Daca te vei concentra sa il certi pe cel mic de fiecare data cand greseste, fara a il lauda atunci cand se comporta bine, micutul poate tinde sa dezvolte un comportament negativ.

Aceasta inseamna ca daca cel mic va fi ignorat cand se comporta frumos, micutul va deveni mai neascultator. Trebuie sa tii minte ca orice copil are nevoie de lauda. Nu evita sa il lauzi pe cel mic cand face ceva bine si cu siguranta va repeta acest comportament.


3. Parintii au asteptari nerealiste de la cei mici
Orice copil este unic. Fiecare micut are ritmul sau de dezvoltare si fiecare copil poate atinge anumite scopuri in propriul sau mod.

De foarte multe ori se intampla ca parintii sa aiba asteptari nerealiste de la cei mici sau sa le ceara lucruri care sunt peste posibilitatile lor.

Atunci cand cel mic esueaza in a indeplini ceea ce parintele spera, intervine comportamentul rece sau chiar pedeapsa. Aceasta este o greseala pe care unii parinti inca o fac. Asteptarile pe care le ai de la cel mic trebuie sa il ajute sa se simta valoros, nu sa simta ca te-a dezamagit.


4. Parintii nu isi manifesta afectiunea
Fiecare parinte isi adora copilul. Totusi, pe masura ce micutul creste, multi parinti uita sa isi exprime afectiunea in mod vizibil.

Copilul poate percepe acest lucru ca o distantare emotionala din partea parintelui, in timp relatia copil-parinte fiind afectata. Nu evita sa ii arati micutului tau cat iti este de drag. Cel mic trebuie sa simta afectiunea ta pentru a oferi afectiune la randul sau.


5. Parintii il protejeaza prea mult pe micutul lor
Desigur, este indicat sa ii arati afectiune celui mic si sa ai cat de multa grija de el posibil. Totusi, nu trebuie sa exagerezi in a il proteja pe micut de tot ceea ce il inconjoara. Poti sa il ajuti pe micutul tau sa fie mai independent si sa rezolve singur anumite situatii cu care se confrunta. Nu trebuie sa iti fie frica sa il lasi sa fac ceva singur sau sa descopere ceva din jurul sau.


Desigur, cresterea unui copil este extrem de complexa. Lipsa regulilor, exagerarea unor anumite comportamente sau grija exagerata pentru cel mic pot fi greseli pe care parintii le fac in educatia micutului. Tine minte ca orice copil are nevoie de reguli, dar si de atentie.