Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Majoritatea copiilor experimenteaza cu perioade de furie sau crize de isterie. Acestea trec repede in cele mai multe cazuri, dar exista situatii cand micutul este foarte neastamparat si nu te asculta aproape niciodata.

Mai mult decat atat, micutul te infrunta si te sfideaza incercand sa iti arate ca nu poti sa il controlezi sau sa ii impui anumite lucruri. Unii specialisti spun ca prin aceasta atitudine de sfidare copilul vrea sa iti arate ca nu trebuie sa te asculte si ca de fapt el este cel ce detine puterea.


In majoritatea situatiilor parintii nu au facut nimic gresit sa merite un astfel de comportament si educatia care i-a fost data celui mic a fost cea potrivita.

Cei mici de la o anumta varsta incep sa testeze limitele parintilor. Aceasta inseamna ca micutul tau are tendinta fireasca sa te testeze.

Micutul poate pretinde ca nu a inteles ce i-ai spus sa faca, ca nu te-a auzit sau pur si simplu te poate sfida, refuzand sa puna in practica ceea ce ii ceri.

O astfel de situatie este cu siguranta neplacuta pentru parinti. Totusi, trebuie sa ai gija sa adopti cea mai potrivita strategie pentru a face fata sfidarii copilului tau.


Nu te enerva oricat de neascultator este micutul tau. Desigur, o reactie nevoasa poate aparea cu usurinta, insa trebuie sa stii ca nu rezolvi absolut nimic cu aceasta atitudine. De fapt, il poate face pe cel mic sa fie si mai inversunat.

Ceea ce poti face este sa fi intelegatoare cu puiutul tau. Spune-i ca intelegi cat ii este de greu sa faca un anumit lucru pe care il ceri si arata empatie. Micutul va intelege ca esti de partea lui si ca problema este una in exterior.


Ai grija ca cel mic sa aiba anumite reguli si stabileste limitele. Daca cel mic incalca aceste limite poti sa te gandesti la anumite pedepse care il vor motiva sa fie mai ascultator.

Nu il pedepsi sau critica pe cel mic din prima. Daca il certi sau il pedepsesti imediat, micutul va deveni mai inversunat in comportamentul sau. Incearca sa afli mai intai ce sta in spatele atitudinii pe care o adopta. Intreaba-l pe cel mic de ce nu vrea sa asculte si poarta o conversatie calma cu el.


Exista o serie de motive care il fac pe cel mic sa te sfideze, inclusiv frica ca nu ii mai acorzi suficienta atentie.

De fapt, poate micutul cauta sa primeasca mai multa atentie din partea parintilor sai. Pe de alta parte refuzul celui mic de a merge la gradinita sau de a iesi afara sa se joace cu ceilalti copii poate ascunde un motiv mai serios, precum faptul ca este agresat sau batjocorit de ceilalti copii.


Atunci cand micutul tau face ceva laudabil, este bine sa il incurajezi. Foloseste exemplul pozitiv in educarea micutului tau si evita sa il faci sa se simta prost prin certuri repetate sau pedepse atunci cand greseste ceva.

Foloseste tacerea in loc de cearta pentru a il face pe cel mic sa inteleaga ca a gresit. Din cand in cand poti sa folosesti negocierea pentru a ajunge la o intelegere cu copilul tau.


Incearca sa iei atitudine inca de la primele semne ale unui comportament sfidant al celui mic. Iti va fi mai usor sa ii modelezi micutului comportamentul spre cea mai buna purtare.