Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

terorile nocturneLa fel ca si cosmarurile, terorile nocturne sunt si ele frecvente la cei mici. De fapt, foarte multi copii sufera de anumite tulburari de somn.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii despre terorile nocturne este ca sunt cu totul diferite de cosmaruri. Terorile nocturne apar de regula la micutii cu varsta intre 2 si 6 ani.

 

Terorile nocturne si cosmarurile

Deci, cele doua definesc doua lucruri diferite, asa ca ai grija sa nu le confunzi. In primul rand, terorile nocturne apar in prima faza a somnului, adica in primele ore dupa ce puiutul tau a adormit.

Pe de alta parte, cosmarurile apar in cea de-a doua parte a somnului, adica spre dimineata. Daca cel mic isi poate aminti un cosmar, el nu isi aminteste terorile nocturne.

 

Acestea pot fi destul de inspaimantatoare si pentru parinti, nu doar pentru cei mici, care tipa, se plimba prin casa, sunt agitati si cateodata chiar nu realizeaza ce se intampla.

Deci, terorile nocturne pot fi insotite de anumite reactii neasteptate. Cel mic poate incepe sa tipe si sa planga foarte tare, da puternic din maini si picioare, are ochii deschisi, desi nu este treaz, sau este somnambul.

Ce trebuie sa faci?

Desi aceste reactii pot fi chiar inspaimantatoare, specialistii spun ca trebuie sa ramaneti calmi. Daca cel mic nu reactioneaza in nici un fel la intrarea voastra in camera, este chiar mai important sa iti pastrezi calmul, sa nu tipi si sa nu fii agitata la randul tau.

 

Specialistii chiar sustin ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa vorbesti calm cu cel mic si sa il imbratisezi. Desi acesta nu este constient, acest lucru il va calma pentru ca il va face sa se simta mai in siguranta.

Mai mult decat atat, este important sa nu il trezesti brusc pe cel mic sau sa il fortezi sa se trezeasca.

Acest lucru ii poate sporii starea de spaima, dar il va face sa fie si foarte agitat si nelinistit. Dupa trezire, trebuie sa incerci sa ii arati celui mic ca este in siguranta si pentru ca el nu isi mai aminteste nimic nu ii da prea multe detalii despre ceea ce s-a intamplat, pentru ca il poate speria si mai tare.

 

Ceea ce poti face este sa te asiguri ca cel mic are un mediu placut pentru somn si ca nu exista nimic ce il poate perturba sau afecta. Orice din mediul inconjurator poate provoca o astfel de problema de somn pentru cel mic, incluzand aici programul prea incarcat sau stresul.

Daca cel mic este foarte obosit, riscul de a suferi tulburari ale somnului, indiferent de natura lor, este si el mai mare.

 

Unii specialisti sunt de parere ca poti preveni teroarea nocturna daca cel mic este linisitit si relaxat inaintea orei de somn.

Muzica relaxanta, o baie calduta sau cititul unei povesti frumoase il poate face pe cel mic sa fie mai linistit. Cand puiutul tau se pune sa doarma, asigura-te ca nu ai uitat o lumina aprinsa sau televizorul prea tare. Acestea ii pot perturba somnul.