Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

http://www.micutz.ro/16-0-3-ani

Multe mamici isi pun aceasta intrebare: bebelusul viseaza? Fata lui bebe este extrem de expresiva si cel mai probabil l-ai vazut pe cel mic incruntat in timpul somnului. Acest lucru se poate intampla deoarece, ca si adultii, si bebelusul viseaza. In functie de starea prin care cel mic trece, visele sale pot fi frumoase sau nu.

Visele sunt bazate pe evenimente ce se intampla in viata de zi cu zi si pe care le memoram intr-o forma sau alta in visele noastre. Mai mult decat atat, in vreme ce adultii petrec aproximativ o treime din somnul lor visand, bebelusii viseaza chiar mult mai mult decat atat. Specialistii spun ca micutii viseaza intre 50 si 80% din perioada somnului lor. In fapt, se pare ca nou nascutul viseaza chiar si mai mult. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca fatul viseaza in procent de 100%.

In medie, bebele viseaza in jur de 8 ore pe zi. Acest calcul poate fi realizat simplu de catre specialisti, care spun ca bebele viseaza intre 50 si 60% din timpul dormit, care poate fi si 16 ore la aceasta varsta. Ca si adultii, bebelusii viseaza in starea de REM a somnului.

Deci, chiar daca cercetatorii sunt aproape siguri ca cel mic viseaza, nu pot stii cu exactitate ce anume viseaza puiutul. Totusi, cei mici pot fi vazuti zambind, razand sau chiar aparand incruntati in timpul somnului. Visele sunt esentiale dezvoltarii celui mic, spun specialistii, deci este chiar important pentru bebe sa viseze.

Specialistii spun ca somnul la bebe are mai multe faze, incluzand somnul agitat in care bebele schiteaza anumite gesturi. Visele sunt cu adevarat indispensabile pentru dezvoltarea celui mic, avand un rol important in evolutia sistemului central nervos, dar si in dezvoltarea memoriei. Prin intermediul visului cel mic isi creaza propria identitate, multi specialisti par a crede. Tocmai de aceea ei spun ca desi micutii cresc intr-un mediu identic, fiecare copil este in fapt diferit.

De regula, cosmarurile apar la cei mici in jurul varstei de 3-5 ani. Chiar daca specialistii spun ca si bebelusii pot avea cosmaruri, aceasta situatie este mai putin comuna. Totusi, se poate ca acest lucru sa apara si la bebe, care se poate trezi plangand in toiul noptii, fara nici un fel de motiv aparent. Cercetatorii afirma ca cel mic poate avea cosmaruri atunci cand este supus unui factor de stres pe care bebelusul il resimte, indiferent de natura lui.

Cel mai simplu mod sa iti dai seama daca bebelusul viseaza si mai ales ce viseaza este sa il observi pe cel mic in timpul somnului. Daca bebele pare destul de activ, iar pe chipul sau se pot citi anumite sentimente, inseamna ca cel mic viseaza. Pana la varsta de 4-5 ani cei mici nu isi pot aminti nimic din ceea ce viseaza, deci pentru ca cel mic nu poate povesti visele, nu se poate cunoaste ce anume viseaza bebelusul. Nu poti decat sa il urmaresti pe micutul tau pentru a iti da seama daca este un vis frumos sau puiutul tau are un cosmar.