Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Este deja stiut ca nutritia reprezinta un factor important pentru sanatatea corporala, atat a copiilor cat si a adultilor. Daca incepeti din copilarie sa aveti o hranire corecta, veti putea preveni pe viitor boli grave, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si obezitatea.

De aceea, este important sa va ajutati copilul in alegerea hranei corecte pentru ca cel mic pe viitor sa isi dezvolte un obicei sanatos in ceea ce priveste alegerea mancarii.


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pana la varsta de 5 luni bebelusul sa fie hranit doar cu lapte matern si nu cu mancare solida.

Din diferite motive, unele mamici nu pot sa respecte acest program, de aceea este luata in considerare si inlocuirea laptelui matern cu alta sursa de hrana.

Inainte de 4 luni se poate recomanda hranirea celui mic cu lapte praf si dupa 4 luni puteti diversifica.


Dupa varsta de 7 luni, pe langa laptele matern, este recomandat ca bebelusul sa primeasca o masa diversificata, deoarece chiar daca laptele matern este foarte hranitor, cel mic are nevoie si de alte substante nutritive. Cel mic are nevoie de cantitati suficiente de fier, zinc, vitamina C, omega3 si fibre. De aceea, alimentele care contin acesti nutrienti de care copilul are nevoie trebuie introduse in dieta lui.


Trecerea micutului de la o dieta bazata pe lapte, la una mai diversificata in care se pune accent pe alimentele de care cel mic are nevoie pentru o crestere sanatoasa se face gradual. Printre aceste alimente se enumera: carne, fructe, legume, peste, oua si lactate. Introducand aceste alimente in alimentatia bebelusului, el poate experimenta noi tipuri de hrana, noi gusturi si probabil isi va gasi chiar si un aliment preferat pe care il va consuma si in viata adulta.


Trecerea micutului de la hranirea la san, la hranirea cu lingurita, una mai boagata in nutrienti, este o schimbare destul de importanta pentru cel mic si odata cu aceasta trecere copilul va incepe sa se dezvolte emotional, psihic si chiar comportamental. Stomacul lui va trebui sa se obisnuiasca cu aceasta schimbare de dieta.


Aceasta este una dintre numeroasele situatiii noi la care micutul va trebui sa se adapteze. Prima masa diversifica care este servita bebelusului va trebui sa fie usor de digerat si tolerat pentru sistemul sau digestiv, care nu este complet dezvoltat. Dat fiind faptul ca bebelusul nu poate sa mestece corect, hrana va trebui sa fie semi-fluida pentru ca ea sa poata fi inghitita cu usurinta de catre cel mic.


Mancarea pe care o introduceti in dieta bebelusului este recomandat sa fie preparata in casa. Cu siguranta ea ii va aduce celui mic mai multe beneficii decat mancarea gata preparata. Carnea si legumele preparate pe loc sunt mult mai bogate in proteine, minerale si vitamine si ajuta la o crestere sanatoasa a micutului.


In functie de ingredientele folosite in mancarea preparata acasa, copilul va putea experimenta in fiecare zi gusturi si arome diferite. Cu ocazia aceasta el va incepe sa isi formeze preferinte. De retinut este sa nu introduceti niciodata mai mult de doua alimente noi la o masa, ele trebuie introduse treptat deoarece sistemul digestiv al micutului necesita timp sa se obisnuiasca cu noile alimente, dar si pentru a verifica toleranta bebelusului la fiecare aliment.