Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Abia dupa varsta de un an cei mici incep sa manifeste sentimente de prietenie si alte stari emotionale fata de persoanele din jurul lui. Insa, abia de la varsta prescolara ei incep sa inteleaga ce inseamna sa ai un prieten si ce este amicitia. Unii specialisti sunt de parere ca bebelusii detin o latura sociala chiar daca este mai greu de inteles si de descifrat. Bebelusii au propriul lor mod de a isi arata sentimentele fata de alte persoane si de a isi manifesta sociabilitatea. Mai jos vei gasi un ghid al modului in care se imprietenesc prichindeii in functie de varsta:


Bebelusi pana la varsta de 1 an


Se stie ca cei mici pana la varsta de 1 an nu stiu sa socializeze. Totusi, exista cateva comportamente specifice fata de anumite persoane din jurul lui, in special pentru mama. Aceste comportamente fac parte din dezvoltarea sociala a bebelusului. Pana la varsta de 1 an dezvoltarea sociala si cea emotionala a prichindelului se influenteaza reciproc. Unele dintre principalele modalitati de interactionare sunt zambetele, plansetele, contactul vizual sau gangurelile. Prin aceste metode bebelusul isi exprima trairile si sentimentele. Pana la aceasta varsta,cel mic incepe sa inteleaga ideea de interactiune sociala, dar intr-un sens mai primitv. Poti observa ca atunci cand micutul este in preajma altor copii el empatizeaza cu ei. Copii incep sa imite comportamentul fiecaruia si sa se caute din priviri.


Bebelusi pana la varsta de 2 ani


Cand ajunge la varsta de 2 ani, micutul incepe sa acorde tot mai mult interes si atentie persoanelor si intamplarilor din jurul lui. La aceasta varsta prichindelul capata mai multa autonomie miscarilor si incepe sa puna tot mai mult accent pe interactiunile cu ceilalti copii. La varsta de 2 ani, prichindelul isi face primii prieteni de joaca. Desi nu este vorba de o prietenie adulta, cum ar fi schimb de sfaturi si replici, prietenia lui este mai simpla si se manifesta prin zambete, atingeri si schimb de priviri.


Dupa ce prichindelul trece de 1 an, el vrea sa interactioneze cu alti copii de varsta lui, dar nu o poate face verbal. De aceea, comportamentul este principalul mjiloc de socializare si comunicare. Un exemplu ar fi ca incepe sa imite ce face si alt copilul si va cauta sa tina in mana o jucarie simalara ca a lui. Prin acest comportament, el incearca sa atraga atentia celuilalt copil si sa ii transmita ca au acelasi gusturi si pasiuni.


Prichindelul intre 3 si 4 ani


Cand trece de varsta de 3 ani, cel mic incepe sa socializeze cu alti copii in moduri tot mai complexe si sofisticate. Deja intelege ce inseamna sa ai un amic si cum sa socializeze cu partenerul sau de joaca. La acea varsta cea mai importanta dovada de prietenie este sa aiba interese comune si sa se joace cu el. Prin jocurile de grup, sau prieteni imaginari care apar adesea la varsta prescolara, prichindelul dobandeste abilitati sociale importante.

El incepe sa invata ce inseamna prietenia si cum trebuie sa te comporti intr-o astfel de relatie: cooperarea, impartirea jucariilor, comunicarea si empatia. Pe baza acestor lucruri, cel mic leaga prietenii mult mai usor cu alti copii de varsta sa.