Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Trebuie sa stii ca disciplinarea nu este o arta, ci un drum lung, migalos si chiar istovitor ori provocator pentru parintii care sunt la inceput de drum. Ei bine, chiar daca ti se pare un proces imposibil, il poti simplifica semnificativ daca vei tine cont de anumite reguli sau trucuri simple. Chiar daca unele persoane te sfatuiesc si spun ca aplicarea anumitor pedepse este cheia succesului, exista si alte reguli simple care pot aduce linistea intre tine si micut. Inainte de toate, trebuie sa stii ca atitudinea, rabdarea, comunicarea si dragostea sunt pe primul plan. Dupa aceste lucruri trebuie sa te ghidezi cand vrei sa obtii rezultate perfecte.


Concetreaza-te pe rezultate


Chiar daca micutul tau iti pune nervii la incercare, incearca sa iti iei o pauza pentru cateva momente si sa te gandesti care este scopul ca tu sa incerci sa iti pastrezi calmul si sa nu strigi la el. Unul dintre acele scopuri este sa il faci sa isi inteleaga greselile, sa reusesti sa cresti un copil independent, responsabil, sa aiba un simt al moralitati crescut si sa invete din greseli. Odata ce iti amintesti aceste obiective, vei avea forta sa mergi inainte, precum si rabdarea sa iti disciplinezi copilul prin comunicare si calm si nu prin cearta sau pedepse.


Pastreaza-ti calmul


Probabil ca deseori iti vine sa tipi si sa iti pedepsesti prichindelul pentru cine stie ce nazbatie de a lui. Nu este bine, deoarece micutul devine confuz si nu intelege de ce anumite comportamente ale lui sunt acceptate si altele nu. Prima regula pe care trebuie sa o aplici este sa tii cont de atitudinea pe care o ai in fata copilului si a problemelor comportamentale ale lui. Trebuie sa iti pastrezi mai tot timpul calmul, altfel nu vei rezolva nimic. Daca face o boacana spune-i acest lucru pe un ton calm, ce nu este bine, ce a facut si fa-l sa inteleaga motivul pentru care este gresit. Daca nu vrea sa te asculte aminteste-i ce se va intampla daca aceasta greseala se va repeta. Cu siguranta, acum este momentul ideal pentru a introduce sistemul reguli-pedepse.


Invata-l sa empatizeze


Mai bine spus, invata-l sa se puna in locul celorlalti. Si anume, atunci cand incearca sa se joace doar el cu o jucarie sau nu isi asteapta randul pe topogan in detrimentul altor copii, aminteste-i cum ar fi sa fie el in locul lor. Incearca sa il faci sa se gandeasca cum ar fi sa nu fie lasat sa se dea pe topogan sau sa nu se joace cu jucaria lui preferata. Intreaba-l el cum s-ar simti daca ar fi in locul acelor copii: furios, trist, suparat? Cu siguranta, in acest fel va reusi sa inteleaga cum se simt copii cu care se joaca si ca nu este un sentiment tocmai placut. Invata-l sa imparta jucariile cu ceilalti si sa isi astepte cuminte randul la locul de joaca.


Evita tipetele si pedepsele


Scopul tau este ca micutul sa invete din greseli si sa nu le mai repete pe viitor. Izolarea lui in camera, o palma la fund sau sa incepi sa tipi la el nu va avea deloc un efect educativ. Daca ii vei da o palma la fund nu vei face altceva decat sa instaurezi frica in el si teama fata de tine. Ce poti face este sa vorbesti pe un ton calm, dar ferm, despre problemele lui comportamentale.