Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Pentru cei mici jucariile sunt deosebit de importante. Copiii pot avea mari dificultati atunci cand vine vorba sa imparta jucariile lor cu un alt copil. Micutii care in primii ani de viata nu au interactionat cu alti copii vor fi cat se poate de posesivi cu jucariile lor. Pentru a evita o astfel de situatie, parintii trebuie sa isi incurajeze copiii sa imparta jucariile inca de mici. De asemenea, copiii trebuie sa invete sa nu devina foarte atasati de jucariile lor preferate.

 

Inceperea gradinitei este un moment crucial pentru cel mic. In aceasta perioada copilul va trebui sa imparta jucariile sale cu ceilalti. Pentru copiii ce au un fratior sau o surioara impartirea jucariilor devine mai simpla. Totusi, parintii trebuie sa inteleaga ca acesta capacitate a celui mic nu poate fi dobandita peste noapte. Copilul trebuie invatat de mic sa dezvolte aceasta deprindere. 

Una dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor este sa ii forteze pe cei mici sa imparta jucariile. Aceasta metoda nu va fi niciodata eficienta in a il determina pe micut sa fie mai darnic in ceea ce priveste jucariile sale. De fapt, copilul nu va invata decat ca poate oricand sa smulga o jucarie din mana altui copil, asa cum mama sau tata a facut in cazul lui. De fapt, este cat se poate de comun ca un copil caruia nu i se explica de ce trebuie sa imparta o jucarie sa tinda sa smulga jucaria respectiva din mana altui copil.

 

Evita folosirea fortei si explica celui mic de ce trebuie sa imparta o jucarie cu un alt copil

Cel mic trebuie sa inteleaga justificarea din spatele acestei cerinte. Folosirea fortei il va face sa creada ca aceasta este atitudinea de urmat, ceea ce este cu siguranta fals. O serie de simple masuri pot fi luate de catre parinti pentru a ii determina pe cei mici sa imparta jucariile cu ceilalti.

Parintii sunt sfatuiti sa imparta ei insasi ceva cu cel mic, de exemplu o prajitura. Astfel, micutul va intelege scopul acestei actiuni. Acesta actiune trebuie repetata constant pentru ca cel mic sa invete din exemplu.


  • -- Copilul trebuie laudat tot timpul cand lasa un alt copil sa se joace cu jucariile lui. In cazul in care cel mic refuza sa imparta ceva, parintii sunt sfatuiti sa para dezamagiti de el, fara a il certa sau pedepsi.
  • -- Gasiti activitati care sunt mai distractive pentru cel mic atunci cand se joaca cu un prieten. Aceasta il va face pe copil sa ii ofere prietenului jucariile sale cu mai multa usurinta.
  • -- In cazul in care copilul ce refuza sa imparta jucaria are un frate, setarea limitei de timp poate fi o tehnica folositoare. Cel mic va invata ca are la dispozitie cateva minute sa se joace cu acea jucarie, la fel si fratele sau. Copilul va invata astfel ca renuntarea la o jucarie pentru a fi folosita de altcineva este ceva temporar, nu permanent.
  • -- Copii de cele mai multe ori invata din imitatie. Vazand parintii sau alti copii ca impart diverse obiecte cu el, il va face pe cel mic sa priveasca aceasta actiune ca fiind ceva normal.

Micutii adora sa fie laudati atunci cand fac ceva bine. Totusi, ei trebuie sa inteleaga ca impartirea unei jucarii cu cineva este o actiune normala, renuntand la egoismul normal varstei. 

  •