Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

 Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Unul dintre cele mai dragute momente pentru parinti, in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului lor, este acela in care cel mic descopera oglinda. Identificarea sa in oglinda este cat se poate de importanta pentru dezvoltarea celui mic.

In fapt, aceasta etapa este cunoscuta ca stadiul oglinzii. Este o etapa a dezvoltarii constiintei de sine, fiind momentul in care cel mic isi face o imagine a sinelui.

Stadiul oglinzii

Pana la stadiul oglinzii bebele nu are constiinta de sine. Acum el va recunoaste propria sa imagine, fiind capabil sa isi defineasca intreg ansamblul corpului.

Mai mult decat atat, cel mic este capabil sa isi identifice reflectarea cu propiile sale trasaturi. Daca la inceput cel mic nu va putea sa constientizeze propria sa persoana, separat de a mamei sale, pe masura ce bebele creste, va deveni tot mai independent.

Varsta

Care este varsta la care copilul devine capabil sa isi recunoasca propria imagine in oglinda?

Specialistii nu pot raspunde cu exactitate la aceasta intrebare, dar cei mai multi spun ca bebele isi poate recunoaste propria persoana incepand cu varsta de 4 luni pana la 7-8 luni. Cei mai multi parinti se amuza atunci cand cel mic descopera oglinda si acea imagine pentru prima data.

Copilul poate arata entuziasm si bucurie atunci cand vede imaginea in oglinda. Reactia sa poate fi chiar asemanatoare cu reactia pe care micutii o au la vederea unui alt copil. Micutul va recunoaste in oglida si imaginea mamei si in timp poate deveni fascinat de acest obiect, facand gesturi din ce in ce mai expresive in oglinda.

Desigur, nu trebuie sa te astepti ca micutul tau sa faca toti acesti pasi intr-o singura zi. Acest proces este unul de lunga durata, intinzandu-se chiar pana la implinirea varstei de doi anisori. In aceasta perioada copilul va avea o imagine bine conturata asupra legaturii intre oglinda si propriul sau corp.

Stadiul oglinzii are un rol important in dezvoltarea micutului. Bebele descopera astfel propriul sau corp, devine constinent de faptul ca are limite si dimensiuni, chiar daca inca nu poate face conexiuni sau realiza prea multe. Micutul nu intelege ca oglinda este o imagine reflectata, dar intelege ca ceea ce el vede in oglinda nu sunt fiinte reale.

Jocul

Poti sa faci un mic joc cu micutul tau pentru a il ajuta sa inteleaga ce este oglinda. Aseaza-te cu cel mic in fata oglinzii si descrie-i ce vede acolo. Explica-i bebelui ca este imaginea lui si pune-l sa faca anumite gesturi care se vad in oglinda, spre exemplu sa ridice o manuta sau sa dea din piciorus.

Poti sa testezi micutul daca a inteles ce este oglinda. Pune-i copilului o bulina pe nas si vezi daca ajuns in fata oglinzii incearca sa si-o dea jos.

Daca raspunsul este unul afirmativ, cel mic a inteles principiul oglinzii.Un alt test este sa te apropii usor de oglinda atunci cand cel mic se afla in fata ei. Daca micutul se intoarce spre tine, fara sa auda zgomote, doar datorita imaginii reflectate, stadiul oglinzii este incheiat.

Totusi, trebuie sa ai grija sa nu il induci pe cel mic in eroare, spundandu-i ca el se afla in oglinda. Formularea potrivita este ca in oglinda se afla imaginea sa reflectata.